Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Zakon o negatorima genocida u Domu naroda FBiH za deset dana

Preporučeno

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Dopuna Krivičnog zakona FBiH po kojoj će svako ko na teritoriji Federacije BiH bude negirao genocid krivično odgovarati, mogla bi biti usvojena u narednih desetak dana, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria Jasmin Duvnjak, potpredsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Federalnom parlamentu koji je ovaj postupak i pokrenuo u oktobru 2011. godine.

Dom naroda FBiH, kaže Duvnjak, zasjedat će za desetak dana kada se nada da će i zakon o negatorima genocida u BiH biti usvojen.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

Prema ovoj novoj dopuni Krivičnog zakona FBiH, svako onaj ko na teritoriji Federacije bude negirao genocid koji je počinjen u ovom entitetu, moći će zbog toga krivično ogovarati. Zakon se ne odnosi samo na državljanje Bosne i Hercegovine, već i na strane državljanje.

– Ovaj zakon se u javnosti često pogrešno interpretira kao zakon o Srebrenici. To nije tako. Ovaj zakon će silom svoje odredbe moći kazniti sva ona lica koja negiraju genocid u Srebrenici ali i sve druge zločine u BiH koji su potvrđeni pravosnažnim presudama – objasnio je Duvnjak.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

On dodaje da se primjenom ovog zakona nikako neće moći pozivati na gušenje slobode govora, jer je jasno da se ovdje radi o civilizacijskom odgovoru na izazove nacionalizma i šovinizma ma s koje strane oni dolazili.

– Na ovaj način se ostvaruje zaštita svih žrtava koje su ubijene na teritoriji BiH. Ovaj zakon nema nacionalni predznak, afirmiše kulturu sjećanje umjesto kulture zaborava, i nadam se da će ono jednog dana biti usvojen i na državnom nivou – rekao je Duvnjak, piše Patria.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas