Subota, 18 svibnja, 2024

Dennis Gratz: Mi smo sad ‘svijet’ koji gleda

Preporučeno

Denis Gratz
Denis Gratz

Sutra ukopavamo žrtve prijedorskih zločina, u gradu koji se odbija suočiti sa vlastitom prošlošću, koji negira žrtve te okreće leđa preživjelima. Dok se nabrajaju datumi u krvavom bosanskom kalendaru, narod Palestine bilježi najteže dane, u najvećoj ofanzivi i vojnom udaru u posljedjenjoj deceniji izraelsko-palestinskog sukoba.

Jedina poruka koja stiže iz naše zemlje, je nemilosrdna podrska Milorada Dodika izraleskim oružanim snagama. Ista politika koja se bavi negiranjem razmjera zločina u Prijedoru i Srebrenici, jedini je politički glas iz BiH koji govori o ponašanju Izraela – pa se u izostanku oštre reakcije onih koji bi morali reagovati, moze činiti da Milorad Dodik govori u ime BiH.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

U vrijeme kada je Bosna i Hercegovina bila članica Vijeća sigurnosti UN-a, stigao je zahtjev Palestine za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Uz sav lobi i sredstva koja su stigla od konzervativnih desničarskih krugova iz Izraela prema Vladi RS-a, bilo je očekivano da Predsjedništvo BiH neće izaći sa pozitivnim odgovorom. Međutim, ono što me iznenadilo tada, a istom ponašanju svjedočimo i danas, jeste potpuni nemar i nebriga onih koji pretenduju da budu lideri naše zemlje.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

Vođen time, razmišljam o, svima nam poznatom, vječnom pitanju žrtava rata u Bosni, ‘zašto svijet nije ništa uradio?’ Odgovor koji se nameće je: Mi smo danas taj ‘svijet’ koji gleda. Dok civili opkoljene i izolovane Gaze bivaju ubijeni pred očima svjetske javnosti, nemaju li vlasti i političari u BiH posebnu odgovornost i obavezu da osude stravična stradanja, kakva smo i sami iskusili? Ostajemo li nijemi pred ciničnom podrškom Milorada Dodika, kojom ciljano želi omalovažiti i bosanskohercegovačke žrtve? I možda niko od naše zemlje ne očekuje ništa veliko ni presudno, ali je najmanje što možemo učiniti u našoj avliji, jeste biti glasniji od onih koji podržavaju zločine nad narodom Palestine.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas