Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Bacate ljuske od jaja?Evo zašto to ne treba da radite

Preporučeno

jaja-ljuska

Kada pojedete jaja, ljuske najčešće završe u kanti, a ustvari možemo da ih iskoristimo i budemo pravi stručnjaci za ekologiju, kozmetiku…

Zbog kalcijuma i ostalih minerala, ljuska jajeta zapravo je jako korisna u domaćinstvu i može da posluži i kao narodni lijek u nekim slučajevima.

1. Kompost

Stavite ljuske u kompost jer će se razgraditi i dodati kalcijum kao i ostale minerale.

2. Zaštitite biljke

Razni puzavci poput puževa neće da se približivaju biljkama ako oko njih složite slomljene ljuske jajeta.

3. Priprema semena

Iskoristite kutiju od jaja i polovine ljuski pa u njih stavite malo zemlje i sjeme za buduće biljke kao što je paradajz. To će simpatično da izgleda, a nećete morati da koristite čaše ili lončiće.

4. Čišćenje

Za zagorele tiganje ili vaze u kojima se nakupio kamenac, ljuske jajeta su odlično rješenje. Usitnite ljuske, pomiješajte sa malo vode i deterdženta pa se latite posla.

5. Mozaik

Ako ste kreativni, ljuska od jajeta može da se oboji i postane dio zanimljivog mozaika ili viseći ukras ako jaje izduvate pa obojite.

6. Zaštitite cijevi u sudoperi

Nekoliko komada ljuskica od jajeta u odvodu od sudopere spriječiće začepljenje cijevi. Pošto ste očistili kuhinju i završili sa kuhanjem, sve otpatke jednostavno bacite zajedno sa ljuskom.

7. Iskoristite membranu

Tanka membrana koja se nalazi u jajetu, ispod ljuske, u nekim zemljama je poznata kao lijek za posjekotine i urastao nokat. Ako vam se dogode nezgode ovog tipa i nemate ništa drugo pri ruci, vrijedi probati.

8. Iritacije na koži

Ljusku ostavite dva dana da odstoji u sirćetu od jabuke i kada ga ocijedite, dobili ste lijek koji pomaže kod manjih iritacija i oštećenja na koži.

9. Maska za lice

Prirodnim maskama za lice dodajte usitnjenu ljusku jer će nahraniti kožu. Ako je u pitanju maska koja se suši i otvrdne na licu, skinite je prije nego što se stvrdne do kraja.

Izdvajamo

Izdvajamo

Vlasnik kompanije Bingo posudio novac Fočaku: Da me zovne u pola noći i kaže “Goci, treba mi bubreg, ja bih mu dao zbog njegove...

Vlasnik kompanije Bingo Tuzlak Senad Džambić novčanom pozajmicom pomogao je vlasniku firme Pavgord Fočaku Gordanu Pavloviću da postane većinski...

Još vijesti za vas