Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Večeras iza akšam-namaza nastupa nova 1436. hidžretska godina

Preporučeno

veceras-iza-aksamnamaza-nastupa-nova-1436hidzretska-godina_1414138159

Muslimanska nova 1436. hidžretska godina, po lunarnom kalendaru, nastupa večeras sa zalaskom sunca u 17.55 sati.

Na kretanju mjeseca zasnovan je hidžretski kalendar (takvim) u kojem se računaju godine po Hidžri, odnosno, od godine u kojoj je Muhammed, a.s. doselio iz Mekke u Medinu. To je bilo 8. rebiu-l-evvela, u ponedjeljak, 20. septembra 622. godine Miladskog kalendara.

Sloboda, ljubav, humanost

Od tog događaja počinje računanje vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.

– Hidžra simbolizira put slobode, ljubavi, humanosti. Poslanik Muhammed i ashabi nisu došli u Medinu da bi uživali u raskoši, nego su napustili svoje domove, kako bi širili poruku od Uzvišenog Allaha – kazao je u izjavi za Fenu dr.Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Podsjeća da je s dolaskom u Medinu, Muhammed a.s. učinio važan korak u stabilizaciji medinskog društva time što je bratimio muhadžire (izbjeglica, iseljenik) i ensrije (pomagači), a tim prijateljstvom oni koji su napustili svoje domove se nisu osjećali izgubljenima, jer su našli utočište kod prijatelja.

Upravo se čita:  Policija: Ukoliko ste poslovali sa Sanjinom Avdićem odmah nas kontaktirajte!

– Na taj način je promovirana i došla do izražaja humana ideja da se pomažu oni kojima je pomoć potrebna, koji su ostali bez imovine i oni koji su morali iseliti radi Allahove vjere – istakao je Dautović.

Naglasio je da je također poruka hidžre i hadisa u kojem se kaže da je muhadžir osoba koja napušta ono što je grijeh.

– U vremenu u kojem mi živimo, naša najbolja hidžra je ako iz grijeha u kojem živimo napravimo iskorak ka dobru, da budemo bolji i da ostavimo grijeh i neka svoja moralna posrnuća – poručio je ef. Dautović.

Po mišljenju hafiza Sulejmana Bugarija, hidžra, iseljenje ashaba iz Mekke u Medinu, škola je za sva vremena u kojoj učimo kako osmisliti život, na šta trošiti energiju i ulagati napor, kako imati i osigurati dom, zajednicu i društvo na oba svijeta.

Upravo se čita:  Zastupnica Arijana Memić tražila da se policiji zabrani sjedenje u kafićima tokom radnog vremena, stigao odgovor od policije

Naglasio je da je hidžra događaj koji je vezan za svakog čovjeka kako bi shvatio svoj položaj na zemlji, te razumio prošlost, sadašnjost i budućnost, stoga je hidžra ogledalo ljudskih ponašanja na kojem se reflektiraju i vrijednosti i negativnosti.

Svečanost u Sarajevu

S obzirom na to da se vjernici raduju tom danu, danu u kojem su prve generacije vjernika, svojim zalaganjem, imetkom i životima trasirali put čovjekovog izbavljenja i oslobađanja, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će povodom obilježavanja Nove 1436. hidžretske godine organizirati akademiju pod nazivom “U Medinu pošao bih…”

Akademija će biti održana večeras u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili, poslije akšam-namaza, u 18.10 sati.

Program će izvesti Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a u okviru programa prigodna predavanja održat će dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo i dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija Sarajevski.

Upravo se čita:  Objavljena vremenska prognoza: Kakvo nas vrijeme očekuje za 1. maj?

Nakon svečanog programa, od 19.50 do 20.00 sati, na platou ispred džamije biće upriličen vatromet.

Hidžretska godina traje 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske Nove godine razlikuje svake godine.

Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar a okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Muslimani kako Bosne i Hercegovine tako i Balkana, Hidžretsku Novu godinu obilježavaju prigodnim predavanjima, učenjem Kur’ana, mevludima, ilahijama i kasidama.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak ujutro, 29. aprila, pretežno vedro. Temperature zraka u 8 sati (°C): Široki Brijeg, Sokolac...

Još vijesti za vas