Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Usvojen zakon o ispitivanju porijekla imovine

Preporučeno

Tokom glasanja samo je jedan poslanik bio suzdržan, dok je njih 70 podržalo usvajanje ovog zakona koji je izazvao suprotstavljene stavove SNSD-a i SDS-a

govedaricaNacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji je uime Srpske demokratske stranke predložio poslanik Vukota Govedarica, o kojem je vođena oštra rasprava, usvojen je danas gotovo jednoglasno u Narodnoj skupštini RS-a.
Tokom glasanja samo je jedan poslanik bio suzdržan, dok je njih 70 podržalo usvajanje ovog zakona koji je izazvao suprotstavljene stavove SNSD-a i SDS-a.

Iz SDS-a su kazali da je cilj predlaganja ovog zakona da se pokaže da li ima političke volje za usvajanje ovakvog zakona u RS-u, dok su u SNSD-u tokom rasprave ostali pri tvrdnjama da je zakon neprovodiv, ali su mu na kraju dali podršku.

O ovom zakonu, i nakon dvodevne burne rasprave nisu pomireni stavovi SNSD-a i SDS-a, bit će provedena stručna rasprava u trajanju od 60 dana, dok je odbijen prijedlog da se održi i javna rasprava u istom roku.

Upravo se čita:  Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine se odnosi na imovinu stečenu poslije 1.aprila 1992.godine, od kada više nije mogao da vrijedi zakon o ispitivanju imovine, koji je postojao u nekadašnjoj Jugoslaviji i tiče se imovinskog cenzusa od 500.000 KM, na dan sticanja imovine.

Zakon o ispitivanju porijekla imovine u RS-u odnosi se, prije svega, na zvaničnike, sve nosioce političkih funkcija, bez obzira na kojem su nivou vlasti, a koji su te funkcije vršili od 1.januara 1992.godine. Obuhvata sve funkcionere koji su državljani RS-a.

Poslanici su danas podržali i Zakon o organskoj proizvodnji, o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS-u, te nacrte zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, o nusproizvodima životinjskog porijekla, te set zakona koji se tiču rada fondova Investiciono-razvojne banke RS-a i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona.

Upravo se čita:  Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Radomir Pašić smatra da je SNSD danas taktički glasao za usvajanje nacrta zakona o ispitivanju porijekla imovine u RS-u, koji je predložio SDS, ali da ga, najverovatnije, neće prihvatiti u konačnoj formi prijedloga.

– Mislimo da nisu imali dovoljno političke hrabrosti da ovaj zakon odbiju, iako im u principu neodgovara, ali su se bojali osude javnosti, mišljenja je Pašić.

Taj zaključak se, kaže, naslućuje i iz svih diskusija koje su vođene od vladajuće stranke u protekla dva dana u Skupštini RS-a, ali i iz činjenice da nije podržan zaključak da se nacrt ovog zakona uputi, pored stručne i u javnu raspravu, da bi o njemu svoj stav dali i sami građani u RS-u.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

Pašić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon današnje sjednice entitetskog parlamenta, iznio i stav da je bila potrebna i javna rasprava da bi se građani upoznali o detaljima i ovog zakona, čiji je cilj očuvanje općeg interesa u RS-u, dok se na stručnim raspravama iznose stavovi samo užeg kruga ljudi.

– Smatramo da će se kroz stručnu raspravu zakon pokušati izvrgnuti ruglu, kao što se pokušalo i tokom diskusija u Skupštini tvrdnjama da nije provodiv, kazao je Pašić ponovivši da će zakon sigurno biti izmijenjen, da bi se u kvalitetnoj formi predložio u prijedlogu.

Ponovio je da je cilj ovog SDS-ovog zakona bio da se izjednače svi građani pred zakonom i onemogući enormno bogaćenje pojedinaca, što je bio slučaj u proteklom periodu.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas