Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Raspada se federalna ‘četvorka’?

Preporučeno

Ukoliko rekonstrukcija Vlade Federacije BiH ne bude izvršena do 15. aprila u skladu s odražavanjem nove parlamentarne većine, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH svoje političko djelovanje nastaviće u opoziciji, što bi praktično značilo i kraj koalicije nove federalne “četvorke”.

cetvorka

Ovakvo opredjeljenje SBB BiH “Nezavisnim” je juče potvrdio Fehim Škaljić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik Glavnog odbora (GO) SBB-a, koji zajedno sa SDP-om i dva HDZ-a ima većinu u Parlamentu, ali ne i u Vladi FBiH, kao najvišoj polugi izvršne vlasti u ovom entitetu.

Škaljić podsjeća da se politička “četvorka” u Federaciji udružila na zajedničkom interesu provedbe ekonomskih reformi, borbe protiv korupcije i kriminala te trasiranja evroatlantskog puta za BiH.

“To nas je motivisalo da zajednički djelujemo i u tom smislu nova većina je pokrenula proces izmjene Vlade s namjerom da ima izvršnu polugu za izvršenje ove tri stvari. Ukoliko to ne može da se provede, interes SBB-a da sudjeluje u takvoj parlamentarnoj većini prestaje”, rekao je Škaljić.

Upravo se čita:  Ramo, Rusmir i Arnel Isak u Srebrenicu išli s pet službenih automobila pod rotacijom

On kaže da je u slučaju takvog scenarija sasvim jasno opredjeljenje SBB-a da nastavi opoziciono djelovati tim prije što, kako kaže Škaljić, ova stranka nema svoje ljude u vlasti i na direktorskim pozicijama u FBiH.

“Ako ne budemo u prilici da imamo i kapacitiran Ustavni sud, onda je ugrožena i struktura ustavnog poretka, a takvo stanje je neodrživo i mi ne želimo participirati u daljem gubljenju vremena”, zaključio je Škaljić.

Svoju rezigniranost razvojem događaja u FBiH ne krije ni Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, vodeće stranke “četvorke”, čiji je lider Zlatko Lagumdžija mogućnost izlaska iz nove većine nedavno također ostavio otvorenom. Hadžić zaključuje da, kad god SDP izađe s ovakvim ili sličnim radikalnim najavama, to dodatno motivira SDA “da rade to što rade”.

“Oni idu toliko daleko da čak stvaraju lažnu sliku o tome da na ovaj način štite državu i nacionalne interese. Ako i dođe do situacije da se SDP povuče, nećemo imati nikakvu parlamentarnu većinu, jer bez SDP-a većine nema”, uvjerava Hadžić.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Stanje na terenu nije dobro

Potpredsjednik SDP-a smatra da SDA svojim djelovanjem ozbiljno destruira institucije sistema, istučući da je za njih neprihvatljiva situacija da izvršna vlast u FBiH i dalje ne odražava parlamentarnu većinu.

“Ako se ništa ne desi, jer niko ništa ne poduzima, mi ćemo se morati povući u jednom trenutku. A bojim se da onda nema smisla ići u bilo kakve nove izbore”, zaključuje Hadžić.

Ukoliko do kraja ove sedmice ne bude deblokirana rekonstrukcija federalne vlade, HDZ BiH definitivno odlazi u opoziciju, poručio je za agenciju Anadolija Dragan Čović, predsjednik te stranke.

“Kad je riječ je o rekonstrukciji Vlade FBiH, poznat je naš stari stav. Ako to možemo uraditi u cjelini, bez bilo kakvih uvjetovanja, onda to treba uraditi. Ako ne, neka odgovornost za stanje u Federaciji BiH preuzme onaj ko je odgovoran za ovo sve. Mi se nećemo otimati za pozicije. Imamo dobru volju da učestvujemo, da preuzmemo odgovornost. Imamo kapacitet i adekvatne ljude čak i za ovako krizno vrijeme”, kazao je Čović.

Upravo se čita:  Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, kaže da za duboku krizu u FBiH svi snose svoj dio odgovornosti, ali najveću visoki predstavnik Valentin Incko.

“Visoki predstavnik je nametnuo ovakvu vlast i on sa sebe ne može skinuti odgovornost. Neka poništi svoju odluku koju je donio u trećem mjesecu 2011. godine i vlast u Federaciji bit će formirana za desetak dana”, poručio je Čavara.

Duboka politička kriza, koja u FBiH traje već mjesecima, dosad je imala razne obrte, koji, međutim, nisu rezultirali rekonstrukcijom federalne vlade i izlaskom SDA iz vlasti, što je prvi i osnovni cilj nove “četvorke”. Iako se rješenje krize ne nazire, svi s nestrpljenjem iščekuju predstojeće sjednice oba parlamentarna doma i stvaranje pretpostavki za proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH.

(Nezavisne novine)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas