Petak, 3 svibnja, 2024

Kad se svjetla utišaju, iz džamijskih harema miriše behar: Pogledajte kako Sarajevo večeras izgleda – FOTO

Preporučeno

[wonderplugin_gallery id=”215″]

Nakon što zamre gradska vreva u kasnim noćnim satima, ulice glavnog grada BiH ostaju prazne. Ljepotu građevina i spomenika koji s pravom imaju epitet najposjećenijih i najljepših mjesta u BiH, svojim objektivom zabilježio je fotoreporter Anadolu Agency (AA).

Sarajevo je zbog svojih magičnih večeri kroz vijekove privlačilo pažnju brojnih pjesnika i književnika, koji su njegove građevine opisivali kroz priče, pjesme, putopise. U svima njima opisan je ambijent koji Sarajevu i njegovim znamenitostima daje gradska rasvjeta.

Upravo se čita:  Nastavak suđenja Miloradu Dodiku: Tužilaštvo BiH najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza

U kasne sate jedinstven oblik poprima i sebilj u srcu Baščaršije kada do izražaja dolazi savršenstvo njegovog oblika, rezbarija i ljepota teksture drveta.

Malo niže je Baščaršijska džamija iz davne 1528. godine u čijem haremu se širi miris prvog proljetnog behara.

Šetajući pustim ulicama glavne gradske šetnice, moguće je čuti pomjeranje kazaljke na satu Katedrale Srca Isusova odjevene u ponoćno ruho.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Izdignute iznad dućana i krošnji drveća, kamena Sahat-kula i minaret Gazi Husrev-begove džamije prkosno odolijevaju zubu vremena.

Svjetlost uličnih lampi obasjava brojne kulturno-historijske i druge objekte koji se, svaki na svoj način, izdvajaju i čine jedinstven magični sklad. Mostovi koji spajaju obale rijeke Miljacke djeluju kao postojani čuvari grada.

Tek poneki prolaznik u kasne sate zastane pred svjetlošću okupane Vijećnice čija se ljepota oslikava na površini rijeke.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Snižene cijene peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u entitetu Republici Srpskoj znatno su opale, a građanima se preporučuje da sada, ako...

Još vijesti za vas