Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Dom naroda Parlamenta FBiH: Usvojen zakon o radu FBiH

Preporučeno

– Sa 28 glasova za i tri protiv Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici u Sarajevu usvojio je zakon o radu FBiH koji je predložila Vlada FBiH

Zakonsko rješenje podržali su delegati SDA, HDZ-a BiH, te predstavnici HDZ-a 1990, LDS-a i Stranke dijaspore, dok su protiv bili delegati SNSD-a.

Delegati SDP-a, SBB-a i DF-a napustili su današnje vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH nakon što je većinom glasova odlučeno da vladin prijedlog zakona o radu FBiH ostane na dnevnom redu. Rasprava o prijedlogu zakona o radu FBiH je u toku.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Vozio sam vozila i od 500.000 KM, vozio jahtu. Moj život niko neće mijenjati... Moraju shvatiti da sam ja original

Da bi zakon o radu stupio na snagu mora ga u istovjetnom tekstu podržati i Predstavnički dom parlamenta FBiH.

Ispred zgrade Parlamenta FBiH na poziv Saveza samostalnih sindikata BiH okupilo se više hiljada radnika, ali i drugih građana koji protestuju protiv donošenja zakona o radu i traže da se odbaci smatrajući ga nepovoljnim po radnike u FBiH.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

Federalni premijer Fadil Novalić u obraćanju delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici prije glasanja istakao je da zakon o radu “ne treba biti političko, nego pitanje budućnosti svih radnika i građana”.

“Krajnje je vrijeme za realnost i pragmatičnost. Moramo zapošljavati mlade. Naš procenat nezaposlenih mladih je najveći u Evropi. Znamo da omladina ide odavde. Radnici moraju za isti rad biti isto plačeni”, rekao je Novalić.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

On je naglasio da postoje mnoge pozitivne strane zakona o radu FBiH među kojima su “proširena prava radnika i žena”.

“Ovo je najliberalniji zakon o radu u Evropi. Ako se danas ne usvoji zakon o radu FBiH nema zapošljavanja i nema pristupa fondovima”, poručio je federalni premijer.

Naglasio je da “ne trebamo zakon donositi zbog međunarodne zajednice nego nas”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas