Petak, 17 svibnja, 2024

U Bosni i Hercegovini danas Dan žalosti

Preporučeno

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku da se 16. novembar proglasi Danom žalosti u BiH u znak žaljenja za stradalima u terorističkim napadima u Parizu.

Danas će na svim institucijama BiH biti spuštene zastave na pola koplja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

I Vlada Federacije BiH je jučer na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o proglašenju ponedjeljka, 16. novembra/studenog 2015. godine, Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Meteorolog Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama u narednih deset dana

Na ovaj način Federacija BiH izražava žalost i saosjećanje s francuskim narodom nakon serije terorističkih napada u Parizu i pogibije nedužnih ljudi.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, kaže se u Odluci Vlade FBiH.

Upravo se čita:  Alisi upućen poziv da ide u zatvor

Vlada Federacije BiH poziva građane da na Dan žalosti u 12.00 sati minutom šutnje, učenjem Fatihe, ili na drugi prigodan način, odaju počast žrtvama terorističkih napada u Parizu, kao što će to uraditi i građani svih evropskih država.

U znak žaljenja za stradalima u ovim terorističkim napadima, pred sjedištima Vlade Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru zastave su spuštene na pola koplja, odnosno jarbola, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Nesvakidašnji prizor na nebu iznad BiH: Polarna svjetlost zbog jake magnetne oluje

I Vlada Republike Srpske je jučer na telefonskoj sjednici donijela odluku o proglašenju Dana žalosti u tom bh. entitetu, u znak solidarnosti s francuskim narodom nakon terorističkih napada.

U napadima terorista u Parizu poginulo 129 ljudi, a povrijeđeno 352 od čega je 99 u teškom stanju.

Izdvajamo

Izdvajamo

Mali maturanti zapalili krov škole

Mali maturanti podgoričke Osnovne škole "Vlado Milić" zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj...

Još vijesti za vas