Utorak, 21 svibnja, 2024

“Autoceste Federacije” nastavljaju gradnju autoputa A1 na području Zenice

Preporučeno

Preduzeće “Autoceste Federacije” nastavlja gradnju autoputa A1 na području Zenice, a izvođači radova u veće zahvate će krenuti čim to dugoročnija vremenska prognoza dozvoli, piše današnji „Dnevni avaz“.

Prvi nare­dni veliki projekt jeste grad­nja mosta, a onda i vijadukta na dionici Drivuša – Klopče. Nastavak je to dionice od na­platnih kućica na lokaciji Zenica-Jug u Drivuši, a prvi stubovi vidljivi su već u na­selju Perin Han, s druge stra­ne rijeke Bosne.

Upravo se čita:  Kompanija iz Sarajeva dobila skoro 6.000.000 KM za nadzor saobraćaj na cijelom autoputu kroz BiH

– Trenutno je na ra­zličitim pozicijama angažovano petnaestak osoba, ali se čeka početak trećeg mjeseca i topliji dani, a time i manji vodostaj Bosne – re­kao je za „Avaz“ Mario Be­vanda, prvi čovjek kompa­nije “Hering”, izvođača ra­dova za ovu dionicu.

Kako je najavio, već krajem ovog mjeseca na radilište će početi pristizati dijelovi skele za gradnju mosta, koji će dolaziti i montira­ti se duže od mjesec dana.

Upravo se čita:  Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

– Bit će to jedinstvena skela, neviđena na Balkanu i sličnim radilištima, a i ova dionica je puna jedinstve­nih, grandioznih rješenja, jer je dio jedne od najkompleksnijih dionica na cije­lom A1 autoputu – kazao je Bevanda.

Dionica od Drivuše pre­ma Klopču i nastavak zaobilaznice oko Zenice do na­selja Banlozi jedna je od najkompleksnijih i najskupljih dionica na cijelom autoputu.

Upravo se čita:  Bingo Petrol stigao u još jedan grad: Poznate i cijene goriva

Gradnja poddionice finansira se iz sredstava Ku­vajtskog fonda, a procijenje­na vrijednost radova iznosi oko 38,5 miliona eura. Naj­značajniji objekti na toj poddionici su most Drivuša dužine oko 650 metara te vijadukt Perin Han dužine oko 390 metara.

Izdvajamo

Izdvajamo

Jutro nakon što se majka i djeca nisu javljala, odnosno nisu pojavili na poslu i u školi, alarmirana je policija: Motiv ovog svirepog zločina...

Još uvijek traju vještačenja i istraga u predmetu trostrukog ubistva žene (34) i dvoje djece od devet i dvije...

Još vijesti za vas