Utorak, 21 svibnja, 2024

Crno zlato ide u bescjenje: Kako je moguće da je benzin jeftiniji od vode?

Preporučeno

Cijena sirove nafte na svjetskim tržištima ne prestaje padati. Nakon pada od 27 posto u 2015. godini, cijena barela BRENT nafte od početka godine pala je dodatnih 12 posto.

Budući da je barel nafte 159 litara, lako je izračunati da je cijena 1 litre sirove nafte približno 0,21 dolara. Po sadašnjoj cijeni, na benzinskim pumpama je čak i cijena benzina i dizela, u koju su uračunate trošarine, osjetno niža od cijene obične izvorske vode.

Glavni razlog naglog pada cijene crnog zlata je zaokret u politici Saudijske Arabije koja više ne želi smanjivati proizvodnju kada je cijena nafte niska kako bi stvorila nestašicu na temelju koje cijena ponovo počinje rasti.

Upravo se čita:  Bećirović: Hvala UK na podršci za usvajanje rezolucije o Srebrenici

Novi cilj Saudijske Arabije je uništiti proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala visoki udio u ukupnoj globalnoj proizvodnji nafte s kojim dolazi veliki utjecaj na cijenu u dugom roku.

No, plan se ne odvija kako su ga Saudijci zajedno sa saveznicima u OPEC-u zamislili. Proizvodnja u drugim zemljama ne opada dovoljno brzo te je tržište i dalje prezasićeno naftom.

Upravo se čita:  Procjene UIO BiH: Narednih godina značajan rast prihoda od poreza

nafta13U takvoj situaciji su investitori i špekulanti na finansijskim tržištima prepoznali priliku za ostvarivanje profita na dodatnom padu cijene i počeli masovno otvarati prodajne (short) ugovore na tržištima futuresa, opcija i ostalih financijskih izvedenica.

Po posljednjim podacima s američkog tržišta futuresa, broj sklopljenjih short ugovora je praktično rekordno visok, a neto broj kupovnih ugovora je najniži od 2010. godine što znači da mnogi veliki i ozbiljni ulagači očekuju nastavak pada cijene.

Analiitičari Admiral Marketsa smatraju da nije realno očekivati značajniji pad s ove razine.

Upravo se čita:  Poraz Dodikove politike: Stranke vlasti iz RS-a će izaći na izbore po Schmidtovim pravilima

Mnogi projekti pokrenuti posljednih godina u naftnoj industriji su temeljeni na cijeni od približno 100 dolara po barelu te se pri ovakvim cijenama jednostavno ne isplate.

Ukoliko cijena uskoro ne poraste, mnoge bušotine će biti zatvorene, a planirano pokretanje novih projekata bit će odloženo ili otkazano.

Velika špekulativna prodaja naftnih ugovora također ide u prilog skorašnjem rastu cijene, jer takvi ugovori mogu biti zatvoreni isključivo ponovnom kupovinom naftnih ugovora, što će doprinijeti rastu cijene u budućnosti, prenosi danas.hr.

Izdvajamo

Izdvajamo

Poraz Dodikove politike: Stranke vlasti iz RS-a će izaći na izbore po Schmidtovim pravilima

Vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska odlučila je da, s obzirom na opozicione stavove, izađe na izbore 6. oktobra. “Koalicija...

Još vijesti za vas