Petak, 17 svibnja, 2024

Sarajevo: Do kraja godine nema zapošljavanja u javnom sektoru

Preporučeno

Šestomjesečni moratorij na zapošljavanje bez prethodne saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo kako u organima uprave Kantona Sarajevo tako i u svim kantonalnim javnim organizacijama, upravama, ustanovama, preduzećima koji je Vlada KS donijela u maju mjesecu prošle godine rezultirao je smanjenjem broja korisnika sa 11.500 na 10.800 osoba koji platu dobivaju iz Budžeta KS

Vlada Kantona Sarajevo ocijenila je na današnjoj sjednici da praćenje i evidencija upošljavanja u javnom sektoru daje rezultate i kao takva mora biti nastavljena i u ovoj budžetskoj godini.

Upravo se čita:  “Ovo je početak kraja Milorada Dodika! Ukoliko provede Izborni zakon RS slijedi još jedan postupak i moći će mu zabraniti javne funkcije”

– Vlada je s tim ciljem donijela na današnjoj sjednici Zaključak o moratoriju na zapošljavanje u svim kantonalnim organima uprave, upravama i upravnim organizacijama koje su u sastavu ministarstava, javnim ustanovama, organizacijama i fondovima, javnim komunalnim i javnim preduzećima i rukovodiocima drugih budžetskih korisnika bez prethodne saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo do 31.12. ove godine – saopćeno je.

Vlada je stava i da zaključivanje ugovora o djelu, što budžetski korisnici obimno koriste kao praksu, mora biti pod nadzorom te da će Vlada nadalje i takve radne angažmane tražiti na uvid i davati saglasnost na njih, tamo gdje procesi rada to zaista zahtijevaju.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

Po današnjem zaključku Vlade, resorni ministri redovno će obavještavati Vladu o saglasnostima koje su dali na angažovanje radnika na privremenim i povremenim poslovima, za čim najviše potreba ima sektor komunalnih usluga u poslovima održavanja zelenih površina i javnim radovima.

Moratorij Vlade KS ne znači zaustavljanje zapošljavanja u javnom sektoru, nego ono mora biti opravdano jasnom potrebom, transparentno i kao takvo odobreno od Vlade, kako se ne bi ugrozili radni procesi.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Vozio sam vozila i od 500.000 KM, vozio jahtu. Moj život niko neće mijenjati... Moraju shvatiti da sam ja original

Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS su sa današnje sjednice uputili svim vozačima i automehaničarima čestitku u povodu 15. januara – Dana vozača i automehaničara, saopćila je Press služba KS.

Izdvajamo

Izdvajamo

Mali maturanti zapalili krov škole

Mali maturanti podgoričke Osnovne škole "Vlado Milić" zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj...

Još vijesti za vas