Subota, 18 svibnja, 2024

Zavirite u unutrašnjost Ferhadije u Banjaluci

Preporučeno

[wonderplugin_slider id=”286″]

U toku su posljednje pripreme za svečano otvorenje obnovljene Ferhat-pašine džamije 7. maja u Banjaluci. Političku podršku da ovaj skup prođe mirno danas je ispred Ferhadije poslao i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Majstori kaligrafije ispisuju posljednja slova. Unutrašnjost džamije Ferhadije, izgrađene 1579. godine, srušene 1993., nakon obnove izgledaće potpuno isto.

“Slova su urezana u kamenu, ali su bila nečitka. Onda smo dali kontrast, kažu da je bilo tako, podloga plava, slova zlatna”, kazao je Dragan Sučević, restaurator iz Beograda.

Upravo se čita:  Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK i izdali 28 prekršajnih naloga

Šezdeset posto autentičnog kamena travertina pronađeno je na smetljištu i ugrađeno ponovo u ovaj kulturno-istorijski objekat.

Već danas jasna politička podrška skupu na kojem se očekuje oko 20.000 ljudi. I to od vrha vlasti u RS. Ćilime na poklon od predsjednika RS dobio je muftija banjalučki.

“MUP RS kao nosilac sigurnosti radi dobro svoj posao i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu”, ističe muftija banjalučki, Osman Kozlić.

Upravo se čita:  Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

“Banjaluka i RS su zainteresovane da sam dan prođe u najboljem smislu”, dodao je Milorad Dodik.

Da sve protekne bezbjedno brinu sve policijske agencije u BiH na čelu sa MUP-om RS koji je već formirao štab za osiguranje skupa kojem će pored velikog broja vjernika prisustvovati i diplomate, regionalni političari, ali i premijer Turske Ahmet Davutoglu s kojim je Dodik ranije imao verbalnih okršaja.

Upravo se čita:  Potvrđena optužnica protiv trojice službenika MUP-a KS zbog zloupotrebe položaja i primanja dara: Ovo su njihova imena

“On je dobrodošao. Vjerujem da ćemo se naći u zvaničnom razgovoru. Turska je važna i velika zemlja, to treba poštovati”, tvrdi entitetski predsjednik.

Prvi pokušaj polaganja kamena temeljca za Ferhadiju 2001. godine neslavno je završio kamenovanjem vjernika i zvanica u kojem je život izgubio Murat Badić iz Cazina. 15 godina nakon, atmosfera je drugačija, kaže većina Banjalučana.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas