Utorak, 30 travnja, 2024

Hrvatska opet blokirala Srbiju

Preporučeno

Predsjedavajuća EU Holandija pokušala je danas, poslije pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

Kako saznaje Tanjug, iz diplomatskih izvora u Briselu, holandsko predsjedavanje Savjetom EU stavilo je ovu temu na dnevni red današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica EU (Coreper), iako je iz ranijih kontakata sa Zagrebom bilo jasno da je hrvatski stav po pitanju otvaranja poglavlja 23 sa Srbijom ostao nepromijenjen.

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

I ovoga puta 27 zemalja članica podržalo je prijedlog o otvranju poglavlja 23 sa Srbijom, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava. Hrvatski ambasador u EU je ponovio rezerve zbog kojih Hrvatska nije u mogućnosti da da svoje “zeleno svjetlo”, čime bi se obezbijedio neophodan konsenzus za novi korak Srbije u pregovorima o člnstvu sa EU.

Upravo se čita:  U Beogradu se obratila optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Sastanak stalnih predstavnika zemalja članica bio je zatvoren za javnost, a diplomatski izvori iz Savjeta EU navode da Hrvatska i dalje insistira na ukidanju zakona o regionalnoj nadležnosti Srbije u procesuiranju ratnih zločina, kao i na garancijama za zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u srpskom Parlamentu.

Holandija, trenutno predsjedavajuća Savetom EU, i dalje insistira da se poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom otvore do kraja njihovog predsjedavanja, koje ističe u junu. To je i bio jedan od razloga što je ovo pitanje podignuto sa nivoa radne grupe Savjeta EU za zemlje u procesu proširenja (Coela) na viši nivo stalnih predstavnika zemalja članica u EU.

Upravo se čita:  Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Izvori iz Savjeta EU navode da se konsultacije sa Zagrebom u cilju rješavanja hrvatske blokade srpskog pristupnog procesa nastavljaju, kako na inicijativu zvaničnog Brisela, tako i pojedinih zemalja članica koje kritički gledaju na ovakvo ponašanje Hrvatske.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas