Subota, 18 svibnja, 2024

Nakaš: 9. maja 92′ svi koji nisu osjećali Bosnu kao svoju domovinu napustili su Vojnu bolnicu

Preporučeno

Osim što je značajan, kao Dan pobjede, 9. maj, za mene i mnoge ranije uposlenike Vojne bolnice u Sarajevu, današnje Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, značajan je po tome što su 9. maja 1992. godine, oni koji nisu osjećali Bosnu svojom domovinom, bivši uposlenici i preostali oficiri bivše JNA, napustili u autobusima, i otišli u pravcu Lukavice, prisjeća se dr. Bakir Nakaš, bivši dugogodišnji direktor Opće bolnice, piše novinska agencija Patria.

-Na njihovu žalost, tamo nije bilo mjesta za njihov smještaj, pa su vraćeni istim autobusima, u kojima su proveli noć u krugu Vojne bolnice i rano narednog jutra istu napustili uz prijetnje “da će bolnicu i one koji su ostali u njoj sravniti sa zemljom”. Nije dugo trebalo i prve granate su stigle 13. maja sa okolnih brda i tako nastavile pogađati bolnicu, narednih ratnih godina, više od 200 puta. Na njihovu žalost, mi nismo prestajali sa radom.

U znak sjećanja na ovaj dan, 10. maja 1993. godine, na prvu godišnjicu rada ratne bolnice kao civilne ustanove ovaj dan je proglašen Danom bolnice i obilježavan je svakog 10. maja sve do 2013. (čudna koincidencija 93/13) kada je novi menadžment odlučio da tu tradiciju prekine. Naravno, jasno je i iz kojih razloga jer su isti rat proveli izvan Bosne i Hercegovine, neki u 1. stambolskoj, a neki u 1. berlinskoj motorizovanoj brigadi. Danas se sa ponosom sjećamo ovih dana, kaže dr. Nakaš.

I ove godine, 10. maja u 12 sati ispred zgrade Opće bolnice okupit će se bivši uposlenici i građani Sarajeva i obilježiti Dan bolnice. ” Dok je kamen na kamenu, bolnica će raditi”, poručio je prije 24 godine rahmetli dr. Abdulah Nakaš.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas