Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Nafta jeftinija nakon nepromijenjenog nivoa proizvodnje OPEC-a

Preporučeno

Cijene sirove nafte u ponedjeljak su bile u padu, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zadržala nivo proizvodnje nafte na postojećem nivou od 30 miliona barela dnevno, u vrijeme kada slabost globalne privrede koči tražnju nafte.

nafta busotinaAmerička “laka” nafta za isporuku u julu pala je na Merkantilnoj berzi u New Yorku za 29 centi na 91,68 dolara po barelu, prenosi agencija France Presse.

Upravo se čita:  Drama na letu za Frankfurt: 70 putnika povraćalo, intervenisale hitne službe

Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pojeftinio za 29 centi na 100,10 dolara.

“Očigledno je da je saopćenje OPEC-a negativno uticalo na cijene energenata, a očekuje se da će više oboriti cijene “brenta”, nego američke nafte, zbog obilnih zaliha u SAD-u”, rekao je France Pressu trgovac firme CMC Markets Jason Hughes.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Članice OPEC-a su svjesne da bi smanjenje proizvodnje moglo da podigne cijene nafte i poveća njihove prihode, ali bi takođe ugrozilo slab oporavak svjetske ekonomije. Na prognoze globalnog ekonomskog rasta i tražnje nafte utiču inflatorni pritisci u Kini, dugoročna dužnička kriza u eurozoni i neizvjesnost oko pravca kretanja američke ekonomije, navodi organizacija.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas