Nedjelja, 5 svibnja, 2024

“Žena u crvenom” ne želi biti ikona protesta u Istanbulu

Preporučeno

Žena u crvenoj haljini koja je postala simbol protesta u Turskoj je Ceyda Sungur. Ona kaže da između nje i ostalih demonstranata nema razlike te da ne želi biti ikona protesta.

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Sungur kaže da joj ova slava nije ugodna te da ne želi biti ikona pokreta.

– U tom je parku bilo još mnogo ljudi koje je policija špricala suzavcem. Između mene i njih nema razlike – rekla je Ceyda, prenosi CNN.

Upravo se čita:  Drama na letu za Frankfurt: 70 putnika povraćalo, intervenisale hitne službe

Kada ju je policajac počeo špricati suzavcem na trgu Taksim u Istanbulu, žena u crvenoj haljini mogla se samo okrenuti i otići. Policajac koji je maskom bio zaštićen od toksičnog spreja, približio joj se i nastavio je špricati po vratu.

– Svaki građanin koji brani svoja ljudska prava, svaki student koji brani svoja akademska prava svjedočili su policijskoj brutalnosti koju sam i ja iskusila – rekla je Ceyda koja inače radi kao asistentica na Univerzitetu u Istanbulu.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Policijska upotreba suzavaca i vodenih topova u rastjerivanju protesta izazvala je najnasilnije nemire posljednjih desetljeća u Turskoj i potaknula mnoge grupe da se pridruže sve masovnijim protestima.

Tokom šest dana protesta dvije su osobe ubijene i više od 3.000 ranjeno što je narušilo ugled premijera Recepa Tayyipa Erdogana u zemlji i inostranstvu.

Erdogan je premijer više od deset godina i pobjednik tri izbora.

Upravo se čita:  Adisu Ahmetoviću dijagnosticiran karcinom: "Ovaj nalaz jako je pogodio moju porodicu i mene"

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas