Nedjelja, 28 travnja, 2024

Podnesena krivična prijava protiv ministra prosvjete i kulture RS Maleševića

Preporučeno

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) predala je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete i kulture RS Dane Malešević zbog krivičnog djela u vezi sa izazivanjem nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

SDP je ministra optužio zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava iz člana 239. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa krivičnim djelom Izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Stanje na terenu nije dobro

Ranije je visoki funkcioner SDP-a Damir Mašić najavio podnošenje prijave protiv Maleševića zbog njegove instrukcije prema školama u Republici Srpskoj, a u vezi upisivanja „bošnjačkog jezika“ u knjižice umjesto bosanskog.

“Ovim potezom Malešević je pokazao kontinuitet diskriminatorske, ugnjetavačke i na koncu zločinačke politike koju prema povratnicima provodi Vlada RS i režim”, kazao je Mašić.

Mašić je rekao da je pravo na jezik i njegovo određivanje neotuđivo pravo svake zajednice na svijetu pa tako i Bošnjaka u RS. Nedavna presuda Ustavnog suda BiH potvrdila je da Bošnjaci svoj jezik mogu nazivati kako žele

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas