Utorak, 30 travnja, 2024

Rasipanje budžetskih sredstava: Šta su opštine u RS mogle uraditi za cijenu referenduma?

Preporučeno

Jedno od pitanja u vezi sa referendumom u RS, od početka potisnuto u drugi plan s obzirom na cijelu situaciju koja ga prati, jeste i pitanje njegovog finansiranja u entitetu koji odavno tone u sve veće dugove, prenosi novinska agencija Patria.

„Jeftini“ referendum bio je posebno skup kada se posmatra sa lokalnog nivoa – mnogi načelnici i gradonačelnici mogli bi se pohvaliti mnogo boljim rezultatima u proteklom mandatu, da su na raspolaganju imali novac koji je potrošen na referendum.

Upitan za troškove provođenja referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, Predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović, izjavio je da su troškovi najavljenog već procijenjeni kada je donijeta odluka o njegovom održavanju. Mediji su tada prenijeli da su troškovi procijenjeni na tri miliona maraka, premda niko nije citirao Čubrilovića kao izvor te informacije.

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

Četiri dana kasnije, oglasio se Siniša Karan, predsjednik Komisije za provođenje referenduma, kako bi uvjerio javnost da će referendum biti ne samo duplo jeftiniji od iznosa koji je naveden u medijima, nego i “najjeftiniji referendum na ovim prostorima”:

Lično mislim da je ovo okvir koji neće biti prevaziđen, može biti možda samo manje, i ovog časa je to 1.425.300 KM. Ovo će biti najjeftiniji proces ove vrste na ovim prostorima. Siniša Karan, 16.08.2016.

Upravo se čita:  Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

Republika Srpska je početkom septembra na banjalučkoj berzi ponudila obveznice i trezorske zapise u vrijednosti od 55 miliona KM. U novo zaduživanje ušlo se kako bi se isplatile budžetske obaveze, za koje entitet odavno nema novca. Milion, pa i tri miliona maraka, možda djeluju beznačajno u poređenju sa 55 miliona, kao što i samo zaduživanje od 55 miliona djeluje kao kap u moru postojećeg duga Republike Srpske, koji je još u prošloj godini prešao 5 milijardi maraka.

Upravo se čita:  Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Za većinu lokalnih zajednica, međutim, iznos od 1,5 ili 3 miliona maraka predstavlja značajan novac koji bi bio dragocjen u rješavanju problema sa kojima se suočavaju građani/ke opština i gradova, piše Istonomjer.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas