Nedjelja, 28 travnja, 2024

Dodik: Hrvati su pogriješili što su podržali referendum o samostalnosti BiH

Preporučeno

Haški tribunal nije ustanovio istinu i obezbijedio pravdu za sve vrijeme svog postojanja, rekao je za Srnu predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Haag je doprinio tome da su narodi na prostoru bivše Јugoslavije daleko od pomirenja, smatra Dodik, a s tim će u budućnosti morati da se nose svi koji na tim prostorima žive.

Haški tribunal je, nakon jučerašnjeg samoubistva hrvatskog generala usred sudnice, pokazao da je nesigurno mjesto i da je svojevrsna grobnica za mnoge kojima se tamo sudilo, smatra predsjednik RS-a. Na koncu, po zatvaranju Haga, ostat će četiri istine, tvrdi Milorad Dodik, a to su – srpska, bošnjačka, hrvatska i haška.

Upravo se čita:  Dodik: "2007. sam rekao da je bio genocid, ali sam pogriješio"

“Direktan prijenos samoubistva Slobodana Praljka juče u sudnici Haškog suda najbolje opisuje karakter, ozbiljnost i namjere tog suda. Možda je to i najstrašnija ilustracija funkcionisanja te pravosudne institucije koja je posijala novo sjeme razdora u BiH i sve nas zajedno dodatno udaljila od pomirenja, koje su i sami proklamovali osnivajući Haški tribunal”, rekao je Dodik.

Koliko je pravde donio Tribunal, kaže Dodik, pokazuje i to što će bez odgovora ostati pitanje – ko je tokom rata u BiH pobio 30.000 Srba, od kojih je veliki dio civila.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Stanje na terenu nije dobro

“Haški tribunal je politički sud koji je koncentrisan isključivo da ‘pokrije’ već ranije donesene političke naloge o karakteru proteklog rata i raspadu bivše Јugoslavije”, izjavio je Dodik.

Presuda liderima “Herceg-Bosne” rezultat je, kako kaže Dodik, loših političkih odluka Hrvata u BiH.

“Mislim da su se oni u političkim kalkulacijama od raspada nekadašnje Јugoslavije do danas prekombinovali. Prvo su jasno podržali referendum o samostalnosti BiH, onda su nakon par godina ratovali protiv muslimana, a epilog tog ratovanja vidite u jučerašnjim presudama”, istakao je predsjednik RS-a.

Upravo se čita:  Dodik iz Rusije poručuje: Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh

Dodik je upozorio da nije korektno što Hrvati ovu presudu koriste kako bi ukazivali na ono što je dio samo njihove istine i odbacio insinuacije da presuda “šestorki” iz “Herceg-Bosne” ima bilo kakve veze sa Srbima. “Šestorki” je, kaže Dodik, suđeno za sukobe sa Bošnjacima, a u tome ni na koji način nema ni Srba, ni Republike Srpske, ni Srbije, smatra Dodik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas