Nedjelja, 28 travnja, 2024

Šepić iz Strazbura otkrio šta Evropa misli o aktuelnoj vlasti u BiH

Preporučeno

Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić koji posljednjih dana s ostalim kolegama boravi u Strazburu istakao je za novinsku agenciju Patria da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u Strazburu usvojila velikom većinom Rezoluciju o BiH koju su pripremili izvjestioci iz Velike Britanije i Holandije, te potvrdio Monitoring komitet.

– To je prema mome mišljenju objektivan i balansiran dokument, koji realno oslikava stanje u našoj zemlji, pozdravlja neke pozitivne pomake koji su se desili, izražava nezadovoljstvo većim setom pitanja i oblasti u kojima vlasti BiH nisu zadovoljile i navodi set mjera koje naša zemlja mora hitno preduzimati i završiti u narednom periodu.

Ono što je posebno loše ovdje je da se po više puta dosada, kroz ovakve dokumente, neka pitanja spominju, podsjećaju vlasti BiH na obaveze i data obećanja, ali nažalost, nema rezultata – istakao je Šepić.

Upravo se čita:  "Dešava se ozbiljan udarac na srpski narod": Dodik odgovorio šta će biti 2. maja

On napominje da je to veoma štetno po imidž zemlje i međunarodni kredibilitet Bosne i Hercegovine, što mu je više kolegica i kolega iz Vijeća Evrope reklo, a što su navodili i u svojim govorima u plenarnom dijelu zasjedanja.

– Ovdje naši prijatelji i partneri, sa zebnjom očekuju unutrašnji dogovor i pozitivne vijesti iz BiH i umorni su od aktuelnih politika i glavnih političara iz BiH koji godinama ne uspjevaju da naprave napredak i pokažu odgovornost za budućnost svoje zemlje. To su pokazali i juče, kada su zajedničke amandmane na tekst Rezolucije, koje su predali svih pet članova naše Delegacije jednoglasno prihvatili i uvrstili u konačni tekst, dok su amandman, koji je jednostrano podnesen od strane jednoga člana iz Delegacije BiH, bez podrške ostalih, jednoglasno odbijen u Monitoring komitetu. To je dakle poruka i put za sve one koji žele da nešto dobro napravimo za našu zemlju i sve nas – dodaje Šepić.

Upravo se čita:  Dodik iz Rusije poručuje: Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh

Također, kako ističe, svjesni su u Vijeću Evrope da aktuelni lideri u BiH nemaju kapacitet, političku volju, niti iskreno žele da se Bosna i Hercegovina pokrene na evropskom putu.

– Uprkos tome, spremni su i pomažu državi BiH i našem narodu da napravimo promjene i novu politiku koja je neophodna, ako želimo brže napredovati i izgraditi svoju evropsku perspektivu. Koliko naša zemlja ima prijatelja u Vijeću Evrope, koji su spremni nas podržati govori i izbor Dunje Mijatović, kandidatkinje iz BiH za izbor za komesara Vijeća Evrope. To je jedna od najvažnijih pozicija na međunarodnom planu, a Dunja je pobijedila kandidata iz Francuske, zemlje u kojoj je smješteno Vijeće Evrope i jedne od najuticajnijih zemalja EU. To je sigurno velika poruka i pobjeda BiH, koju moramo znati razumjeti i ohrabriti se unutar BiH posebno da napravimo iskorake i promjene, novi pristup i politiku za vrijeme koje živimo i budućnost koja će tako biti puno bolja i izvjesnija, nego je sada – kaže Šepić, dodajući da se u tekstu Rezolucije jasno navodi šta i u kojem roku bi bh. vlasti morale uraditi da bi zemlja napravila napredak.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

– Nisam optimista da aktuelni žele i hoće takav napredak i pravnu državu u kojoj bi vladale institucije, a ne pojedinci i odabrani kako je to slučaj danas, ali sam siguran da postoji kapacitet i svakim je danom sve veći broj ljudi u našoj zemlji koji je svjestan toga i spreman je napraviti promjene i okrenuti stranicu za novu politiku i budućnost koja će našu mladost očuvati u svojoj zemlji u kojoj će radi ostajati i živjeti – potcrtao je Šepić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Trinaestogodišnji Miloš Jeličić iz Bosanskog Petrovca kompletan posao jednog seoskog domaćinstva preuzeo je na sebe nakon što mu je...

Još vijesti za vas