Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Sve je spremno za Čevljansku koridu: Bikovi, bosansko narodno kolo, bacanje kamena s ramena, trke pješaka…

Preporučeno

Na Čevljanskom polju u nedjelju, 28. jula, bit će održana 72. tradicionalna korida, na kojoj se dugi niz godina okupi više od 50.000 posjetilaca.

Besim Gljiva, predsjednik upravnog i organizacionog odbora ove tradicionalne manifestacije, vjeruje da će se i ove godine okupiti približan broj Bosanaca i Hercegovaca, ali i gostiju iz cijelog regiona.

– I ove godine Čevljansko polje, na radost brojnih, bit će domaćin najveće koride na Balkanu. Organizacija zahtjeva puno formalno-pravnih priprema, kao i tehničke organizacije. Nije nimalo lako sve organizirati na površini od 15 hektara isključivo privatnog zemljišta u općini Ilijaš, a da na kraju svi odu veseli i nasmijani. Znate koliko je teško organizirati svadbu od 300 zvanica, a zamislite kada brinete o 50.000 ljudi. Ove godine će akcenat biti na ekološkom aspektu, kako bi se sačuvao sam prostor i okolina gdje se održava manifestacija. Čevljanovići su prerasli u svojevrsnu turističku atrakciju, i kao takvi su poznati širom Evrope – kaže Besim Gljiva koji ističe veliko zalaganje članova udruženja Tradicionalna Čevljanska korida, koje je organizator cijele manifestacije.

Upravo se čita:  Majka u očaju i nevjerici: Moj 13-godišnji sin udaran je do nesvijesti samo zato što je pozvonio na tuđa vrata
Besim Gljiva

Prvi čovjek Čevljanske koride ističe da je cilj same manifestacije prije svega da se sačuva kultura i tradicija naroda sa šireg prostora BiH.

– U svom programu Čevljanska korida sadrži veliki broj tradicionalnih disciplina. Bosansko narodno kolo, bacanje kamena s ramena, trke pješaka, nastup KUD -a, raznovrstan muzički program, i, kao pečat na sve, tradicionalne borbe bikova. Na Čevljanovićima nastupaju samo najbolji bikovi sa prostora BiH i šire, a sve u skladu sa pravilnikom Državnog ureda za veterinarstvo BiH. U subotu, 27. jula, bit će održan pripremni dio programa sa turnirom u malom fudbalu i polufinalnim borbama bikova. Ostale detalje ćemo objaviti u narednom periodu, kako budu tekle pripreme. Dobro nam došli – poručuje na kraju Besim Gljiva.

Upravo se čita:  Sin pronašao novčanik sa 1.500 KM i dao majci, osumnjičeni za utaju i prikrivanje

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas