Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Veliki korak u procesu dobivanja dozvola za početak rada rudnika u Varešu: Kompaniji Eastern Mining potvrđena okolišna dozvola

Preporučeno

Federalno ministarstvo okoliša i turizma potvrdilo je Okolišnu dozvolu kompaniji Eastern Mining čime je ova bosanskohercegovačka istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije, došla na korak do izdavanja Dozvole za eksploataciju. Dozvola je dodijeljena nakon predaje procjene uticaja na okoliš koju je Eastern Mining pripremio u skladu sa zakonskim odredbama i revizijom petočlane ekspertne komisije te javne rasprave.

Uz Okolišnu dozvolu za rudnik, postrojenje i odlagalište Veovača, kompaniji Eastern Mining su također dodijeljene preliminarne dozvole za vodu i okoliš, demoliranje lokacije historijskog postrojenja Veovača te preliminarne dozvole za vodu koje pokrivaju lokaciju rudnika, postrojenja i objekta odlagališta Veovača, uključujući i akumulaciju za skupljanje suvišne vode.

Upravo se čita:  Bingo poslao važno obavještenje kupcima

“Izdavanje Okolišne dozvole veliki je korak naprijed u procesu dobivanja dozvola za početak rada rudnika u Varešu. Uprkos svim izazovima u vrijeme pandemije COVID-19, vlasti u FBiH pokazale su veliku odlučnost da u što kraćem roku pokrenu naš projekat. Nastavljamo cijeniti savjetodavni i kooperativni pristup različitih sektora vlade u BiH i radujemo se kontinuiranom napretku Projekta Vareš”, naglasio je generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković.

Upravo se čita:  Bingo poslao važno obavještenje kupcima

Naredni korak kompanije Eastern Mining bit će zahtjev za dozvolu za prostorno planiranje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Ovaj zahtjev uključuje saglasnosti devet različitih komunalnih i općinskih preduzeća, a sve saglasnosti su već dobivene. Nakon dobivanja Dozvole za prostorno planiranje kompanija Eastern Mining predat će zahtjev za eksploataciju Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Kao dio procedure za odobrenje, Ministarstvo će održati javnu raspravu u Varešu na kojoj će građani i građanke imati priliku postaviti eventualna pitanja i od kompanije dobiti odgovore.

Upravo se čita:  Bingo poslao važno obavještenje kupcima

Eastern Mining d.o.o. bosanskohercegovačka je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije. Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika. Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas