Srijeda, 1 svibnja, 2024

Zovko snažno lobira za Čovića: „Bez izmjena Izbornog zakona nema zelenog svjetla od strane EU, očekujem da će Kristijan Šmit zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika“

Preporučeno

Evropa treba da pomogne BiH, ali u samoj zemlji mora biti stvorena takva atmosfera da lokalni političari preuzmu punu odgovornost nad BiH i da je povedu ka briselskom putu preko Sarajeva, Mostara i Banjaluke, kazala je za “Glas Srpske” poslanica u Evropskom parlamentu Željana Zovko.

Zovko, koja je i bivša ambasadorica BiH, naglašava da BiH, ipak, ne može sama da se izbori sa svim i da joj je za neke stvari potrebna veća pomoć EU.

– Autor dokumenta i izvjestilac za BiH Paulo Ranžel je dao sveobuhvatnu sliku o stanju i zatražio veću pomoć u rješavanju neriješenih problema, te dao prijedloge i rješenja s ciljem izlaska iz ćorsokaka u kojem se nalazi. Pred nama je godina koja nije izborna i u kojoj se mogu sve reforme, koje su i tražene kroz 14 europskih uslova s ciljem dobijanja kandidatskog statusa, sprovesti konsenzusom između političkih lidera – istakla je Zovko.

Upravo se čita:  Tužilaštvo napravilo veliki propust, sutkinja odbila 30 dokaza

Na koje konkretno mislite?

-To je izborni zakon. Reforma pravosuđa je veoma bitna i bez toga BiH ne može očekivati nikakve zelene signale iz Evropske komisije. I izvjestilac i ja, u svom izlaganju, smo naglasili da se BiH ne može sama boriti sa migrantskom krizom jer je riječ o ozbiljnoj problematici. To, u suštini, stvara i velike probleme na granici sa EU jer je to posljednja stanica prije ulaska u EU i tu zatražili pomoć i od Evropske komisije i veću fokusiranost na nefunkcionalnost same države jer je očigledno da stvari ne funkcionišu. Nešto se tu mora učiniti, ali ključ je na liniji Sarajevo – Banjaluka – Mostar, a ne na drugim adresama.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi

Da li to znači da je i ovaj put upućena poruka da dogovori o važnim pitanjima moraju biti postignuti unutar BiH i podržani od strane sve tri konstitutivna naroda?

-Apsolutno. Često smo na to ukazivali. Očekujemo da dobijemo i sagovornika sa druge strane, odnosno u BiH, te da otvori dijalog. Pričala sam i sa novim glavnim sekretarom u Službi za spoljne poslove i tražila da Evropa bude predvodnik u pregovorima na zapadnom Balkanu.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

Nedavno ste istakli da se nadate da će novi visoki predstavnik ujedno biti i posljednji koji će doći u BiH i sa kratkim mandatom?

-Ohrabrena sam činjenicom da Njemačka za tu poziciju kandiduje svog člana jer poznavajući njemačku pragmatičnost i osjetljivost prema javnim finansijama, očekujem da Kristijan Šmit bude posljednji i zatvori Kancelariju visokog predstavnika.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas