Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Banjalučki novinar i kolumnista, direktno: “Vučić nam je juče uputio poruku: ‘To vam je Stanivuković, to su sve moji ljudi’…”

Autor:N1

Preporučeno

Banjalulčki novinar i kolumnista Dragan Bursać govorio je za emisiju televizije N1 “Novi dan”, gdje je, između ostalog, komentarisao i jučerašnju posjetu predsjednika i premijerke Srbije Republici Srpskoj.

Kako je kazao Bursać, jučer je na programu bio “TV reality u Banjaluci”, koji je bio upućen, kako je naveo Bursać, “vlasti i takozvanoj opoziciji u RS”.

“Zašto kažem takozvanoj opoziciji? Zato što i vlast i opozicija u RS istu ideju imaju, a to je dodvoriti se Vučiću, što je pokazano ovim susretom, ali i prije. Udvorničko takmičenje između opozicije i vlasti. Građanima Banjaluke više je stalo do drugih ozbiljnih stvari nego do toga šta će uraditi Stanivuković ili Dodik. Vučić nam je juče uputio poruku: ‘To vam je Stanivuković, to su sve moji ljudi.’ Dakle, jedan reality, malo ekscesa, bilborda, napuhavanja stvari“, komentarisao je.

Upravo se čita:  Vučić u UN-u: Glasajte protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

“Podnastavak realityja je pressica ‘srpski svet’ gdje smo imali podjelu na dobre i loše policajce pa je dobri bio Vučić. On se bavio ekonomijom i ulaganjem, a Dodik spominjao Sarajevo, Bakira Izetbegovića, rat. Dodik kaže, mi nećemo rat, ali onda počinje rečenice s ratom. Vučić jeste bio dobri policajac, ali je rekao i da je Banjaluka jedan od najznačajnijih srpskih gradova. Dakle, imamo permanentno održavanje tenzija“, dodao je Bursać.

Ovaj kolumnista je kazao i da je BiH nevakcinisana država, da do stotinu ljudi dnevno umire od korone i da je to i zbog nedostatka vakcina ne samo posljedica Covida, ali da se bavimo drugim stvarima.

“Onda imate neriješene afere: Respiratori, Šatori, Ikona… to je jedna stvar, a druga stvar je što je ovo ‘mrtva godina’ – godina u kojoj nema izbora pa se moraju održavati tenzije, moraju ratne priče, jer su najjeftinije. Od 1996. godine postoje non-paperi i nema skupa vladinog ili nevladinog da se ne spominju ove stvari. Tako da sad pričamo o non-paperima jer se mora narod držati pod tenzijom i strahom“, istaknuo je.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

“Zna se, valjda, da je Vučić predsjednik svih Srba”

Govoreći o utjecaju susjednih zemalja, rekao je da “ne vjeruje da Hrvatska i Srbija mogu biti faktori stabilnosti čak ni sami sebi”.

“Vladajuće političke oligarhije i u jednoj i drugoj zemlji, a BiH, nažalost, prirodno je stanište za širenje njihovog nacionalizma, zato ne vjerujem u neki iskreni dijalog koji će pomoći BiH a da ne ide nauštrb pojedinih građana ili čitave države BiH. Ne možete ni očekivati pretjerano od Hrvatske i Srbije ako BiH sama ne postavi, a to je da je suverena, nezavisna i samostalna država. Kako očekivati da će se BiH nositi sa svim problemima ako nositelj vlasti iz BiH ne vjeruju u to, ako polažu račune u Zagrebu i Beogradu, a to smo juče vidjeli u Banjaluci. Ko se dočekuje, kome se polažu računi, a za one kojima ni to nije bilo jasno – na ulazu u Banjaluku je bio veliki postavljeni bilbord gdje je pisalo ‘Hvala, predsjedniče’. Zna se, valjda, da je Vučić predsjednik svih Srba i zna se gdje je centrala i gdje je ispostava računa i ko je čovjek koji dolazi da te račune ispostavlja; to nije Sarajevo nego Beograd“, rekao je, između ostalog, Bursać za N1.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas