Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Na dan VRS-a: Američke trupe prema Manjači kroz Banjaluku

Preporučeno

Slučajno ili ne, upravo na “dan vojske Republike Srpske” američke trupe defilovale su Banjalukom, naveo je Nebojša Vukanović na društvenim mrežama

U pratnji Vojne policije Oružanih snaga BiH i Policije Republike Srpske, koje su pratile i obezbjeđivale kolonu teških američlih kamiona s naoružanjem i vojnicima, ne dozvoljavajući građanima da im se približe, konvoj američkih vojnih vozila juče u popodnevnim satima je prošao kroz Banjaluku na putu za Manjaču, piše Buka.

Američki vojnici i oficiri učestvovaće na velikoj vojnoj vježbi na Vojnom poligonu bivše JNA na Manjači, skupa sa pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Upravo se čita:  Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović oglasio se na društvenim mrežama i zatražio od Milorada Dodika da izađe u javnost i objasni građanima šta se događa i da li je sve posljedica ANP-a, nazvanog Program reformi, i otvorenog puta BiH u NATO savez.

Vježba “Brzi odgovor 21” je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave”.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Podsjetimo, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao da na Manjači neće biti održana vojna vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, nego simultana vježba sa snagama SAD.

“To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadjskom municijom. To se radi između OS BiH I SAD-a, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bi na ljeto imali istu vježbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači”, kazao je Dodik.

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar kazao je u Newsroomu na N1 da očekuje puno od ove vježbe.

Upravo se čita:  Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

“Vježba dolazi u pravom trenutku. Ona je zakazana ranije, jer ovakve vježbe se na zakazuju ad hoc. Ova vježba nije odgovor na non-papere koji se sada pojavljuju. Ona je odlična američka podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine neovisno s kojih strana dolaze pozivi da se razmišlja o razlazau BiH. Vježba pokazuje kontinuitet vojne saradnje Amerikanaca i naših oružanih snaga i ona će sigurno da pokaže koliko su snažne naše oružane snage”, naveo je Kozar, prenosi banjalučka Buka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas