Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Dodik komentarisao ostavku Inzka i dolazak njegovog nasljednika

Autor:Srna

Preporučeno

Prema Dodikovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerovatno “međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka “blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi”.

“On je podnio ostavku u namjeri da se provuče /Kristijan/ Schmit i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom”, rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH” uključivši se u raspravu.

Upravo se čita:  Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o “zamjeniku visokog predstavnika, već je to vještački napravljemo imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske”.

“Već juče sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je samo Karl Bilt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Savjet za implemetaciju mira “to nešto usaglasio i predao Savjetu bezbjednosti”.

Upravo se čita:  Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

“Čak ni Kristijana Švarc Šilinga nije potvrdio Savjet bezbjednosti a kaže se da usaglašen prijedlog utvrđuje Savjet bezbjednosti”, rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti šta će biti na Savjetu bezbjednosti i da Srpska ima neka uvjeravanja.

Prema njegovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerovatno “međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opoziciju stave na svoju stranu”.

Upravo se čita:  Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

“I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinutitetu pokušavamo da vratimo Republiku Srpsku na mjesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana“, rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska strana, ali da “oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promijene Ustav”.

“Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština”, rekao je Dodik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas