Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Prve informacije nakon sastanka u Beogradu: Aleksandar Vučić je od Christiana Schmidta tražio samo jedno…

Autor:S.B.

Preporučeno

Aleksandar Vučić je istakao da su “nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu, te da očekuje od Christiana Schmidta nepristrasan i izbalansiran pristup”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom.

Kako je navedeno u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije, Vučić je istakao da su “nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu, te da očekuje od Christiana Schmidta nepristrasan i izbalansiran pristup”.

Upravo se čita:  U Beogradu se obratila optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

On je dodao da “Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH”.

Vučić je iskazao stav “da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose”.

U saopštenju se ističe da su Vučić i Schmidt razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Upravo se čita:  Popustima privlačila klijente: Fatalna Sneža lažnu diplomu ovjerila kod notara, pa dobila licencu, tri godine radila estetske zahvate dok nije uhvaćena

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Christian Schmidt je takođe izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji, navedeno je u saopštenju.

Upravo se čita:  Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Podsjetimo, predsjednik Srbije se nedavno na Bledu, gdje je održan Strateški forum, nakratko sreo sa Schmidtom. On je tada najavio da će se uskoro sastati sa novim visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Savjeta bezbjednosti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas