Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Vučić optužio da i “dio Sarajeva pokušava Srbiju uvući u sukobe”

Preporučeno

“Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i dijelovi Podgorice, dio Zagreba, Sarajeva, cijela Priština”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da “Priština i dijelovi Podgorice, Zagreba i Sarajeva pokušavaju da uvuku Srbiju u sukobe”.

Vučić je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da neki u regionu “igraju igru protiv Srbije”

“Žele da nas obilježe kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije, postavili su zamku, kako bi nam bile uvedene sankcije i da fizički budemo onemogućeni da pomognemo narodu. Tu vrstu klopke moramo da izbjegnemo. Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i dijelovi Podgorice, dio Zagreba, Sarajeva, cijela Priština”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

On je istakao da odbijanje Albanaca da na teritoriji Kosova budu održani predstojeći opšti izbori u Srbiji, predstavlja ne samo njihovo ušutkivanje, već i pitanje bezbjednosti i političkog opstanka Srba na Kosovu.

Vučić kaže da su na današnjim sastancima sa predstavnicima Srba sa Kosova i ambasadorima zemalja Kvinte razmotreni aspekti i posljedice ove odluke Prištine.

Predsjednik Srbije navodi da su predstavnici Srba sa Kosova gotovo jednoglasno tražili da istupe iz svih prištinskih institucija, ali i da 435 policajaca na sjeveru napusti regionalnu policiju.

Upravo se čita:  Preminuo otac Tošeta Proeskog: Tužnu vijest objavila kćerka Dora

“Postavio sam im jedno pitanje – OK, uradimo to danas, šta je dan poslije? Nije problem, prebacit ćemo na sebe finansijski teret, ali dan poslije je plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja i zato sam zamolio za dodatno strpljenje i da nastavimo razgovore oko 8, 9. aprila”, naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije objasnio je da je Beograd pristao na niz zahtjeva Prištine kada je riječ o održavanju izbora, između ostalog da se Priština pita za saradnju i omogući OSCE-u nadzor izbora, ali da neće da prizna nezavisnost Kosova.

Upravo se čita:  Na granici BiH i Hrvatske: Ženu ugrizao poskok dok je brala mladi luk, hospitalizirana u Splitu

On je dodao da je o odluci Prištine obavijestio ambasadore zemalja Kvinte od kojih, kako kaže, očekuje oštru osudu.

“Ambasador Rusije je potpuno razumio stavove Srbije, otpravnik poslove Kine je saslušao i prenio Pekingu sve što sam imao da mu saopštim”, rekao je Vučić.

On je najavio da će za izbore 3. aprila biti pripremljena posebna biračka mjesta u susjednim opštinama u centralnoj Srbiji, na kojima će moći da glasaju građani sa Kosova i da će u narednim danima biti još sastanaka sa predstavnicima Srba, ali i sa članovima Vlade kako bi se našlo rješenje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas