Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Prilika za posao: Slovenci u naredna dva dana u BiH dolaze po radnike

Preporučeno

Odlazak radnika iz BiH dobija enormne razmjere, o čemu svjedoče i podaci da je samo u Sloveniju i Njemačku u prošloj godini otišlo skoro 20.000 radnika.

Slovenci u naredna dva dana dolaze u Bosnu i Hercegovinu po radnike. Sajam zapošljavanja održava se u utorak 29.3. u Banjaluci u hotelu Bosna, dok će dan kasnije u srijedu biti održan u Sarajevu u hotelu Holiday.

Sve organizuje MojeDelo.com, a stižu predstavnici 35 firmi, među kojima su i “Gorenje”, “Iskra”, “Sava turizam”, “Mlinotest”, “Livar”, “Postojnska jama”, “Brinox”, “Goodyear Slovenija”, “Salonit Anhovo” i “Spar”.

Neka od traženih zanimanja u Sloveniji su varioci, keramičari, monteri, bravari, operateri u proizvodnji, radnici u drvnoj i metalskoj industriji, vozači, mesari, autolimari, automehaničari, sobari, kuvari, pekari…

Organizatori kažu da Slovenija ima više od 100 deficitarnih zanimanja, a među njima su i kuvari, stolari, zavarivači, električari, elektromehaničari, vozači teških kamiona i zidari, tokari, mesari i medicinske sestre.

Odlazak radnika iz BiH dobija enormne razmjere, o čemu svjedoče i podaci da je samo u Sloveniju i Njemačku u prošloj godini otišlo skoro 20.000 radnika.

Agencije za rad i zapošljavanje BiH za 11 mjeseci prošle godine izdala je čak 17.917 radnih dozvola za Sloveniju, što je povećanje za skoro 10.000 radnika u odnosu na 2020. godinu kada je izdato 7.887 tih odobrenja.

To znači da je u prosjeku svaki mjesec domaće tržište napustilo 1.493 radnika, odnosno 50 radnika dnevno je otišlo u Sloveniju, izračunali su u poslovnom portalu Capital.

Izdvajamo

Izdvajamo

Vlasnik kompanije Bingo posudio novac Fočaku: Da me zovne u pola noći i kaže “Goci, treba mi bubreg, ja bih mu dao zbog njegove...

Vlasnik kompanije Bingo Tuzlak Senad Džambić novčanom pozajmicom pomogao je vlasniku firme Pavgord Fočaku Gordanu Pavloviću da postane većinski...

Još vijesti za vas