Nedjelja, 12 svibnja, 2024

Slovenija uvodi unutrašnju kontrolu na granici sa Hrvatskom i Mađarskom zbog opasnosti od terorizma?

Autor:N1

Preporučeno

Unutrašnja kontrola Slovenije, kao i u Italiji, trajaće najviše dva mjeseca, navode izvori N1.

Zbog opasnosti od terorizma, Italija će uvesti unutrašnje kontrole na granici sa Slovenijom. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi je o toj namjeri već obavijestio svog slovenačkog kolegu Boštjana Poklukara.

Prema nezvaničnim informacijama N1, slovenačka vlada nije iznenađena odlukom Italije. To se očekivalo već nekoliko mjeseci, kažu izvori N1, ali u početku zbog povećanih migracionih tokova, a sada posebno zbog povećane prijetnje terorizma uslijed sukoba na Bliskom istoku.

Stoga bi, prema saznanjima N1, Slovenija trebalo da uvede i unutrašnju kontrolu, i to na granici sa Hrvatskom i Mađarskom. Slovenačka vlada će o tome obavijestiti i Evropsku komisiju. Razlog je isti kao u Italiji: pogoršanje sigurnosne situacije nakon eskalacije na Bliskom istoku i sprječavanje terorizma. Očekuje se da će Vlada o tome odlučiti u četvrtak.

Unutrašnja kontrola Slovenije, kao i u Italiji, trajaće najviše dva mjeseca, navode izvori N1.

Sljedeće sedmice u Trstu bi trebalo da se sastanu ministri unutrašnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske, a jedan od problema koji visi u zraku, navodi N1, je i insistiranje Hrvatske koja ne želi prisustvo jedinica Frontexa na šengenskoj granici . Slovenija već nekoliko mjeseci poziva Hrvatsku da to učini, ali bezuspješno.

Izdvajamo

Izdvajamo

Monumentalni spomenik ‘Krila slobode’ bit će otkriven 8. juna na brdu Žuč

Spomenik "Krila slobode" na Žuči bit će svečano otkriven 8. juna, najavio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić....

Još vijesti za vas