Petak, 17 svibnja, 2024

Satelitske snimke otkrile gdje Zemlja “puca po šavovima”

Preporučeno

Nove radarske snimke satelita Evropske svemirske agencije “Envisata” u duginim su bojama zabilježile područje u kome se Zemlja raspada.

pictures-2013_october-zemlja_snimak_ESA_pucati_733329652
Satelitska snimka Zemlje

Na fotografiji se vidi dio rasjeda Albertina, ogranka istočnoafričkog rasjeda u kome se Somalijska tektonska ploča udaljava od ostatka kontinenta i stvara udolinu zapanjujuće bioraznolikosti.

Napuklina se proteže od jezera George u gornjem desnom uglu prema ekvatoru koji prolazi kroz sredinu slike. Ovo močvarno područje posuto brojnim jezerima od kojih su neka smještena u udubinama nastalim udarima asteroida u vulkanske naslage, zaštićeno je Ramsarskom međunarodnom konvencijom.
Vode jezera George teku kanalom Kazinga koji je poznat po velikoj populaciji vodenkonja i nilskih krokodila da bi se na drugom kraju ulijevale u jezero Edvard.

Boje dvaju jezera i kanala ukazuju na promjene između nivoa voda.
Na vrhu snimke vidi se podnožje planina Rwenzori na granici između Ugande i Demokratske republike Kongo. Njegov najviši vrhunac je visok 5.100 m, a masiv je sjedište brojnih ledenjaka, slapova i jezera. Nažalost, klimatske promjene ozbiljno ugrožavaju glečere, a time i vegetaciju i bioraznolikost ovih krajeva.

Južno od planina područja označena svijetlo ružičastom, ljubičastom i zelenom bojom otkrivaju gdje su se tokom tri radarska snimanja dogodile promjene u vegetaciji. Jasno se vide oštre granice krajeva u kojima prestaju poljoprivredne aktivnosti i počinje zaštićeno područje.

(Tportal)

Izdvajamo

Izdvajamo

Mali maturanti zapalili krov škole

Mali maturanti podgoričke Osnovne škole "Vlado Milić" zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj...

Još vijesti za vas