Petak, 17 svibnja, 2024

Smatrate da su kod nas zime hladne: Na ovom mjestu se lede oči, pluća i nos…

Preporučeno

Naše nam se zime mogu učiniti kao izuzetno blage i tople nakon otkrića najhladnijeg mjesta na Zemlji.

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Naučnici su otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod -91 stepeni Celzijusa. Pri toj se temperaturi ljudske oči, nos i pluća smrzavaju u samo par minuta. Naime, na temperaturi od -78,5 Celzijevih CO2 iz plinovitog stanja postaje suhi led.

Rekordnu su hladnoću otkrili naučnici iz America’s National Snow and Ice Data Centrea, piše Sunday Times, a pritom su koristili satelite za mjerenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije je mjesto smješteno na 3779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji. Tamo je čak dva stepena hladnije nego u ruskoj istraživačkoj postaji Vostok gdje je najniža izmjerena temperatura bila -89,2 Celzijevih.

Naučnici tvrde da na Dome Fujiju postoje i još hladnija mjesta jer sateliti mjere prosječnu temperaturu na kilometru kvadratnom te kažu da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tokom vedrih i suhih vremenskih perioda, a ne vjetrovitih i snježnih.

Ipak, najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji i dalje je rusko selo Ojmjakon. Tamo prosječna temperaturu u mjesecu januaru iznosi -50 Celzijevih stupnjeva. Ojmjakon je dom petstotinjak ljudi koji sve što im je potrebno nabavljaju iz jedne jedine prodavnice, a uglavnom se svi stanovnici bave lovom i ribolovom u ledu, piše Daily Mail.

(Index.hr)

Izdvajamo

Izdvajamo

Mali maturanti zapalili krov škole

Mali maturanti podgoričke Osnovne škole "Vlado Milić" zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj...

Još vijesti za vas