Nedjelja, 28 travnja, 2024

Dramatični prizori: Slovenija okovana ledom kakav ne pamte ni najstariji stanovnici (Foto)

Preporučeno

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Ljubljana, Postojna, Celje i Kranj su pod ledenim oklopom, koji je, osim problema sa napajanjem strujom, blokirao i puteve.

Neprilike sa snijegom i ledom koje u Sloveniji, prema ocjenama Vlade, imaju razmjere prirodne katastrofe i dalje najviše utječu na opskrbu strujom, pa je, uprkos naporima dežurnih službi, bez struje još blizu 50.000 potrošača, javljaju u utorak slovenski mediji.

U okolici Maribora je izvan pogona desetina transformatora, zbog čega se pojavljuju i teškoće u vodoopskrbi, prenose agencije.

Upravo se čita:  U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

Ljubljana, Postojna, Celje i Kranj su pod ledenim oklopom, koji je osim problema sa strujom blokirao i puteve, piše Delo.

led222

Na području Jezerskog neprohodni su putevi i slovenska vojska intervenira pomoću oklopnih vozila u dopremanju agregata, koji već ponestaju u prodavnicama.

I danas je, zbog hladnoća koje ne pamte ni najstariji Slovenci, zatvoreno pedesetak škola i vrtića, naročito na krajnjem sjeveroistoku države i oko Postojne.

Zbog neprohodnosti lokalne ceste vojska je u ponedjeljak i utorak oklopnim transporterima dostavila pomoć gradiću Jezersko na granici s Austrijom.

Upravo se čita:  Na granici nije prijavio 45.000 eura: Kažnjen je s 12.000 eura!

Usljed poledice i srušenog drveća zatvoren je veći broj magistralnih i regionalnih cesta, te većina gorskih prijelaza s Austrijom, a smirivanje stanja očekuje se u srijedu, kada se najavljuju više temperature.

led22

Upozorava se, međutim, na opasnost koje će vozilima i ljudima predstavljati odvajanje „ledenih svijeća“ s mostova i nadvožnjaka, te na opasnost po život koja je prisutna u šumama, gdje i dalje dolazi do pucanja i lomljenja velikog broja stabala i teških grana.

Upravo se čita:  Napravljen korak naprijed ka obaveznoj neradnoj nedjelji i neradnim praznicima za trgovce u FBiH

Štete koje su nastale, osobito na električnoj mreži i cestovnoj infrastrukturi, te u šumama zbog rušenja drveća, Vlada će konačno procijeniti ove sedmice.

Premijerka Alenka Bratušek je u ponedjeljak već najavila da će one, prema procjenama, prelaziti 0,6 posto BDP-a, odnosno 170 miliona eura, što je uvjet da država u slučaju prirodnih katastrofa dobije pomoć iz odgovarajućih evropskih fondova.

(Agencije, Al Jazeera Balkans)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas