Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Magazinović – Hennessey: Hitno usvojiti zakon o sprječavanju pranja novca

Preporučeno

Saša Magazinović i Mery Ann Hennessey
Saša Magazinović i Mery Ann Hennessey

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović susreo se sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH Mery Ann Hennessey.

Sagovornici su posvetili pažnju aktuelnim političkim pitanjima, posebno onima koji se tiču najvišeg niova vlasti u BiH.

Magazinović i Hennessey su, između ostalog, razgovarali o važnosti usvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, budući da BiH već sad kasni u odnosu na preuzete rokove, a posljedice neusvajanja tog zakona mogu biti vrlo ozbiljne za sve nivoe vlasti u BiH.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Vozio sam vozila i od 500.000 KM, vozio jahtu. Moj život niko neće mijenjati... Moraju shvatiti da sam ja original

Magazinović je istakao da su poslanici SDP-a podržali sve dosadašnje zakone u toj oblasti jer su oni na tragu SDP-ove politike borbe protiv kriminala i korupcije, te je najavio konstruktivan pristup SDP-a i u narednom periodu da bi se učinio dodatni napor i ti zakoni bili usvojeni.

– Posebna pažnja u razgovoru posvećena je izglednoj mogućnosti uvođenja novog pristupa Bosni i Hercegovini od strane međunarodne zajednice, u prvom redu Evropske Unije – saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.

Upravo se čita:  Cvijanović: Konaković urušava odnose s prijateljskim zemljama, MVP nije njegova “ćaćevina”

U tom kontekstu Magazinović je istakao da, u partnerstvu s EU, ekonomska i socijalna pitanja, kao i borba protiv korupcije trebaju biti intenzivno tretirane oblasti istovremeno s drugim važnim političkim procesima kao što je rješavanje presude u slučaju Sejdić i Finci.

– Istovremeno intenziviranje partnerstva BiH i EU u više značajnih oblasti nikako neće značiti zanemarivanje implementacije presude Sejdić/Finci, posebno vodeći računa o njenoj suštini.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

On je istakao da se nada da će EU veoma skoro definisati i javnosti predstaviti novi pristup za BiH koji može predstavljati izlaz iz trenutnog zastoja na evropskom putu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas