Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Kako bi bratu zaklonio pogled na more, napravio je zgradu široku 60 centimetara

Dva brata su se posvađala oko zemlje koju je njihov otac naslijedio – jedan brat je uzeo minijaturni komad zemlje čudnih dimenzija na kome se ništa nije moglo pošteno izgraditi, a drugom je pripao atraktivan dio s pogledom na Mediteran.

Preporučeno

„Al Ba’sa“ ili „Inat“ je naziv najtanje zgrade u Bejrutu, a mnogi vjeruju i u cijelom svijetu. Na najužem dijelu je široka samo 60 centimetara, a na najširem 3,9 metara.

Nalazi se u blizini starog svjetionika u Manari, a sagrađena je 1954. godine iz inata.

Naime, dva brata su se posvađala oko zemlje koju je njihov otac naslijedio – jedan brat je uzeo minijaturni komad zemlje čudnih dimenzija na kome se ništa nije moglo pošteno izgraditi, a drugom je pripao atraktivan dio s pogledom na Mediteran.

Upravo se čita:  Motociklista skupo platio što je prkosio svim zabranama, ali i logikama: "Eno ga, pade!"

Prvi brat je iz inata sagradio tanku zgradu visoku 14 metara, koja zaklanja pogled na Sredozemno more, pa samim tim umanjuje vrijednost zemlje drugog brata.

Iako izgleda kao zid s terasom, kaže se da „Al Ba’sa“ ima dva stana na svakom spratu. U jednom od stanova godinama je bila javna kuća, a u druge su bile smještene izbjeglice, prenosi punkufer.hr.

Upravo se čita:  Cazinjanin zaplivao u hladnom jezeru pa zapjevao: "Krajišnik sam ja ponosim se tim"!

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Tijelo djevojčice Vanje G. pronađeno je u selu Brazda, blizu Skoplja. Do mjesta gdje je ubijena dolazi se makadamskim...

Možda vas zanima i ovo