Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Na današnji dan: NATO počeo bombardovati Jugoslaviju, umro Boris Dvornik

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su obilježili današnji dan, izdvajamo:

1837. – Kanada afroameričkim muškarcima dala pravo glasa.

1944. – Drugi svjetski rat – Zarobljeni saveznički vojnici započeli su “Veliki bijeg”, probivši Stalag Luft III, zatvorenički logor pod vodstvom Luftwaffea.

1972. – Ujedinjeno kraljevstvo uvelo je Direktno upravljanje (Direct Rule) nad Sjevernom Irskom. “Direct rule” je kolonijalni oblik vlasti u kojemu sve bitne političke odluke donosi ‘matična vlast’, dok su lokalnim vlastima prepuštene svakodnevni državnički poslovi, a u Sjevernoj Irskoj je trajao do 2007. godine.

1976. – Argentinska predsjednica Isabel Peron, treća supruga Juana Perona oteta je i svrgnuta u državnom udaru poznatom pod nazivom ‘Prljavi rat’.

1983. – Umro je prvi pacijent savještačkim srcem. Barney Clark je živio 112 dana sa uređajem koji je pumpao krv umjesto prirodnog srca.

1989. – U vodama Aljaske brod “Ekson Valdez” ispustio je više od četiri miliona tona nafte.

1999. – NATO počeo bombardovati Jugoslaviju što je bio prvi slučaj da je taj vojni savez izveo vojni udar na suverenu državu. U bombardovanju vojnih i civilnih ciljeva sudjelovale su sve članice NATO-a i to s više od 1.000 aviona.

2002. – Po prvi put u 74-godišnjoj historiji Oscara, dvoje Afroamerikanaca, dobili su tu nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu. Denzel Washington za ulogu u filmu “Dan obuke”, a Halle Berry u filmu “Bal čudovišta”.

2008. – Umro Boris Dvornik, splitski glumac.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas