Srijeda, 4 listopada, 2023

Na današnji dan: NATO počeo bombardovati Jugoslaviju, umro Boris Dvornik

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su obilježili današnji dan, izdvajamo:

1837. – Kanada afroameričkim muškarcima dala pravo glasa.

1944. – Drugi svjetski rat – Zarobljeni saveznički vojnici započeli su “Veliki bijeg”, probivši Stalag Luft III, zatvorenički logor pod vodstvom Luftwaffea.

1972. – Ujedinjeno kraljevstvo uvelo je Direktno upravljanje (Direct Rule) nad Sjevernom Irskom. “Direct rule” je kolonijalni oblik vlasti u kojemu sve bitne političke odluke donosi ‘matična vlast’, dok su lokalnim vlastima prepuštene svakodnevni državnički poslovi, a u Sjevernoj Irskoj je trajao do 2007. godine.

1976. – Argentinska predsjednica Isabel Peron, treća supruga Juana Perona oteta je i svrgnuta u državnom udaru poznatom pod nazivom ‘Prljavi rat’.

1983. – Umro je prvi pacijent savještačkim srcem. Barney Clark je živio 112 dana sa uređajem koji je pumpao krv umjesto prirodnog srca.

1989. – U vodama Aljaske brod “Ekson Valdez” ispustio je više od četiri miliona tona nafte.

1999. – NATO počeo bombardovati Jugoslaviju što je bio prvi slučaj da je taj vojni savez izveo vojni udar na suverenu državu. U bombardovanju vojnih i civilnih ciljeva sudjelovale su sve članice NATO-a i to s više od 1.000 aviona.

2002. – Po prvi put u 74-godišnjoj historiji Oscara, dvoje Afroamerikanaca, dobili su tu nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu. Denzel Washington za ulogu u filmu “Dan obuke”, a Halle Berry u filmu “Bal čudovišta”.

2008. – Umro Boris Dvornik, splitski glumac.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Mladi Tiktoker “poludi” na pitanje kako Hercegovci mogu biti Hrvati: “Nisam ja Bosanac. U školi sam učio na hrvatskom a ne bosanskom jeziku”

Hrvoje Dadić je Tiktoker iz Hercegovine koji studira u Splitu. Kaže da “poludi” na pitanje: Kako to da Hercegovci...

Možda vas zanima i ovo