Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Na današnji dan: Preminuo Safvet-beg Bašagić, rođen Charles Baudelaire

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1588. – Preminuo svjetski poznati arhitekta Mimar Sinan koji je projektovao više stotina objekata širom nekadašnjeg Osmanskog Carstva, a među njima se nalazi i most u Višegradu.

1821. – Rođen francuski pisac Charles Pierre Baudelaire jedan od najvećih lirskih pjesnika 19. vijeka. On piše o problemima u društvu i čovjeku između dobra i zla. Napisao je zbirku pjesama “Cvijeće zla” kao i “Vještački raj”. Preminuo je 1867. godine.

1934. – Preminuo intelektualac Safvet-beg Bašagić. Bio je poznati historičar, književnik i prevodilac. Pohađao je sarajevsku gimnaziju i počeo pisati pjesme koje su u to vrijeme bile objavljene u nekoliko časopisa. Stečeno znanje u poznavanju stranih jezika, između ostalog, arapskog, turskog, perzijskog, njemačkog, latinskog i grčkog jezika, pomoglo mu je u istraživanju i proučavanju bogate kulturne historije BiH. Od 1895. do 1899. godine studirao je orijentalne jezike i historiju na Bečkom univerzitetu.

1940. – Njemačka u Drugom svjetskom ratu bez objave neprijateljstava napala Norvešku i Dansku.

1977. – Poslije zabrane od četiri decenije pod diktaturom Franciska Franka legalizovana Komunistička partija Španije.

1991. – Parlament Gruzije jednoglasno usvojio Deklaraciju o nezavisnosti od SSSR, poslije referenduma na kojem se 97 posto građana izjasnilo za nezavisnu Gruziju.

1998. – Tokom obreda simboličnog bacanja kamenčića na šejtana (vraga) u blizini Mekke, u Saudijskoj Arabiji, poginulo je 180 budućih hadžija.

2012. – Facebook za milijardu dolara kupio aplikaciju za dijeljenje fotografija Instagram.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas