Utorak, 25 lipnja, 2024

Na današnji dan: Rođen Marlon Brando, Apple pustio u prodaju iPad

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1682. – Umro je španski slikar Bartolome Esteban Murillo, koji je najviše slikao religiozne kompozicije baroknog stila. Radio je i realističke prizore sa sentimentalnim podtekstom iz života ulične djece, poput slika “Mali prosjak”, “Djeca jedu dinju”.

1893. – Rođen je glumac i režiser Leslie Howard. Glumio je u filmovima kao što su “Romeo i Julija”, “Pygmalion”, “Prohujalo sa vihorom”, “Intermezzo”, kao i mnogim drugim. Umro je 1. juna 1943. godine.

1897. – Umro je njemački kompozitor Johannes Brahms. Komponirao je četiri simfonije, kamernu muziku, violinske i klavirske sonate, balade, dva klavirska i jedan violinski koncert, vokalne kompozicije (“Njemački rekvijem”) kao i mnoge druge.

1922. – Novi Centralni komitet za generalnog sekretara Komunističke partije Rusije postavio je Jozefa Staljina.

1924. – Rođen je američki glumac Marlon Brando, koji je karijeru počeo u pozorištima na Broadwayu. Dobio je nagradu “Oscar” za glavnu ulogu u filmu “Na dokovima New Yorka”, ali je 1973. odbio da primi “Oscara” za glavnu ulogu u filmu “Kum”, protestujući tako protiv politike vlade SAD prema Indijancima. Umjesto da ode na ceremoniju dodjele nagrade, poslao je jednu indijansku glumicu da opiše patnje američkih Indijanaca. Preminuo je 1. jula 2004.

1930. – Rođen je Helmut Kohl, njemački političar i državnik, u čijem mandatu kancelara dolazi do rušenja Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke.

1948. – Premijerom drame Ivana Cankara “Kralj Betajnove”, koju je režirao Bojan Stupica, svečano je počelo da radi Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu.

1948. – Počinje realizacija poznatog Marshallovog plana kojim SAD službeno stimuliše obnovu poslijeratne Evrope, te smanjnje uticaja komunizma nakon Drugog svjetskog rata. Američki predsjednik Harry Truman potpisao je dokument “Marshallov plan” o obnovi Evrope kojim je odobrena pomoć u visini od pet milijardi dolara za 16 evropskih zemalja.

1975. – Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao 12. svjetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak američki velemajstor Bobby Fisher demonstrativno odbio uslove Međunarodne šahovske organizacije za susret za svjetsku titulu.

1996. – U avionskoj nesreći u blizini aerodroma poginuo ministar trgovine SAD Ronald Brown. Avion T-43 koji je letio na liniji Tuzla – Dubrovnik, pao je na jedno brdo kod Cavtata, 2,5 kilometra sjeverozapadno od aerodromske piste. Nesreću nije preživio niko od 35 članova posade i putnika, među kojima je bilo 12 službenika Vlade SAD-a, 12 američkih biznismena, funkcioner Evropske banke za razvoj, urednik “New York Timesa”, prevodilac i fotoreporter.

2000. – Momčilo Krajišnik uhapšen je u Sarajevu i prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Haagu. On biva optužen za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini. Krajem 2006. godine je proglašen krivim za istrebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora. 17. marta 2009. godine mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

2010. – Američka kompanija Apple je pustila u prodaju iPad, prvu vrstu tablet-kompjutera.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas