Srijeda, 4 listopada, 2023

Na današnji dan: Rođen književnik Izet Sarajlić, osnovan West Point

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1521. – Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan sa 150 mornara došao do otoka Homonhon postavši tako prvi Europljanin koji je došao do Filipina.

1802. – U SAD-u osnovana vojna akademija West Point, koja je postala jedna od najpoznatijih vojnih akademija na svijetu.

1872. – Fudbalski klub Wanderers postao prvi osvajač FA Kupa, najstarijeg fudbalskog takmičenja na svijetu. U finalnoj utakmici odigranoj u Londonu svladali su klub Royal Engineers rezultatom 1:0.

1878. – Rođen iranski šah Reza Pahlavi. Predvodio je državni udar 1921. godine u Iranu, a iste je godine bio imenovan ministrom rata u novoj vladi. Za vrijeme njegove vladavine Iran je doživio modernizaciju i privredni razvoj. Preminuo je 26. jula 1944. godine.

1926. – Američki fizičar Robert Goddard lansirao prvu svjetsku raketu pogonjenu tekućim gorivom. Imala je domet od 56 metara.

1930. – Rođen književnik Izet Sarajlić. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Napisao je djela “U susretu”, “Sivi vikend”, “Vilsonovo šetalište”, “Pisma”, “Portreti drugova”, “Koga će sutra voziti taksisti”, kao i mnoga druga. Preminuo je 2002. godine.

1952. – U gradiću Cilaos na francuskom otoku Reunion u Indijskom oceanu u jednom je danu palo 1.870 mm kiše, najveća zabilježena količina padavina u historiji.

1993. – U eksploziji podmetnute bombe u indijskom gradu Kalkuta poginulo je 70 ljudi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo