Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Na današnji dan: Rođen književnik Izet Sarajlić, osnovan West Point

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1521. – Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan sa 150 mornara došao do otoka Homonhon postavši tako prvi Europljanin koji je došao do Filipina.

1802. – U SAD-u osnovana vojna akademija West Point, koja je postala jedna od najpoznatijih vojnih akademija na svijetu.

1872. – Fudbalski klub Wanderers postao prvi osvajač FA Kupa, najstarijeg fudbalskog takmičenja na svijetu. U finalnoj utakmici odigranoj u Londonu svladali su klub Royal Engineers rezultatom 1:0.

1878. – Rođen iranski šah Reza Pahlavi. Predvodio je državni udar 1921. godine u Iranu, a iste je godine bio imenovan ministrom rata u novoj vladi. Za vrijeme njegove vladavine Iran je doživio modernizaciju i privredni razvoj. Preminuo je 26. jula 1944. godine.

1926. – Američki fizičar Robert Goddard lansirao prvu svjetsku raketu pogonjenu tekućim gorivom. Imala je domet od 56 metara.

1930. – Rođen književnik Izet Sarajlić. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Napisao je djela “U susretu”, “Sivi vikend”, “Vilsonovo šetalište”, “Pisma”, “Portreti drugova”, “Koga će sutra voziti taksisti”, kao i mnoga druga. Preminuo je 2002. godine.

1952. – U gradiću Cilaos na francuskom otoku Reunion u Indijskom oceanu u jednom je danu palo 1.870 mm kiše, najveća zabilježena količina padavina u historiji.

1993. – U eksploziji podmetnute bombe u indijskom gradu Kalkuta poginulo je 70 ljudi.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas