Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Odluka Vijeća ministara: Nastavlja se privremeno finansiranje institucija BiH

Preporučeno

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donio je Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period april – juni 2022. godine.

Za finansiranje institucija BiH u ovom periodu odobrena su sredstva u iznosu 249.000.000 KM, što predstavlja 1/4 sredstava odobrenih za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

Nastavak finansiranja višegodišnjih projekata koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena vršiće se iz sredstava koja su prenesena u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, odnosno obezbijeđena namjenskim donacijama i drugim namjenskim sredstvima.

Savjet ministara BiH upoznat je i sa Informacijom Ministarstva finansija i trezora o trenutnom statusu i potrebnim narednim koracima za usvajanje Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH, koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini.

Upravo se čita:  Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Informacija sadrži hronološki pregled koraka koji prethode usvajanju budžeta institucija BiH, počevši od usvajanja Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika i BiH za period 2022 – 2024. godine, što predstavlja prvi ključni korak za nastavak procesa pripreme budžetskih dokumenata, odnosno izradu dokumenta okvirnog budžeta za period 2022 – 2024. godine i Nacrta zakona o budžetu institucija BiH i medunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Do 13. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Prostrano polje...

Možda vas zanima i ovo