Nedjelja, 24 rujna, 2023

Vučić: ‘Vijest iz Bugarske me pogodila kao grom, to je za nas katastrofa! Pa Rusi nemaju pare‘

Preporučeno

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je usred izborne kampanje, povodom najave Bugarske o zatvaranju ventila rekao je “kako ga je ta vijest jako pogodila”.

Vlada u Sofiji, pišu srbijanski mediji, najavila je kako će zatvoriti ventile i zaustaviti protok ruskog plina preko Bugarske ako joj Rusija bude tu uslugu naplaćivala u rubljama, a ne kao do sada u dolarima.

Naime, nakon drastičnih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog agresije na Ukrajinu ruski financijski sektor i banke isključeni su iz međunarodnog sustava SWIFT koji pruža usluge vezane uz izvršenje financijskih transakcija i plaćanja između banaka diljem svijeta, pa Moskva više neće moći plaćati ni naplaćivati usluge u eurima ili dolarima, nego samo u rubljima.

Upravo se čita:  Zapalio se autobus s putnicima iz BiH, krenuo za Njemačku

Bugarska reakcija izazvala je veliku uznemirenost jer za sada i preko Ukrajine u Europu još uvijek stiže ruski plin, a u funkciji je i plinovod Sjeverni tok 1.

No, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je usred izborne kampanje, povodom najave Bugarske o zatvaranju ventila rekao je “kako ga je ta vijest jako pogodila”.

– Ta informacija me je pogodila kao grom iz vedra neba. Tu postoji jedan problem – Rusi nemaju pare. Rusi nemaju pare, kada im uzmete sve pare i tjerate ih do bankrotstva, kako će plaćati u dolarima? Kako će plaćati u rubljama, a vi im zatvorite tranzit plina? – pita se zabrinuto Vučić.

Upravo se čita:  Načelnik Vojnića u Hrvatskoj traži vojsku na granici sa BiH

Srbijanski predsjednik je kazao kako bi to za Srbiju bila prava katastrofa.

– Mi nemamo odakle dobiti osim preko Mađarske ili Balkanskim tokom preko Bugarske. Borimo se na dnevnom nivou. Ako nam to ukinu, ne znam kako ćemo – kaže Vučić.

– Kad nešto radite godinama, pravite sustav da vam bude bolji i uspješniji i onda vam to netko sruši u mjesec dana. Ne znate što ćete sa sobom, a ni krivi ni dužni. Sve ste uradili, sve ste napravili – rekao je Vučić na predizbornom skupu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo