Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Zašto kad se zaljubimo postajemo gluplji?

Preporučeno

Svako ko se ikad u životu zaljubio zna kako je to kad popusti pažnja, kad nestane koncentracija za učenje ili posao. Međutim, zašto do toga dolazi?

news-2013-Novembar-ID_10015590_vvv_436986512
Ilustracija

Čitate jednu te istu rečenicu iz udžbenika već pola sata, ali nikako vam ne uspijeva da je utuvite? Pokušavate da pošaljete rutinski mejl kolegi s posla, ali vam ne ide? Ne možete da nađete ključeve? Zaboravni ste? Rasijani? Da se niste vi to malo zaljubili?

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu “Motivation and Emotion”, ljudi koji su svježe zaljubljeni manje su sposobni da se fokusiraju i obavljaju zadatke koji zahtijevaju njihovu punu pažnju. Mozak kao da im otkaže!

– Na početku romantične veze i tokom prve faze zaljubljenosti primetićete da vam sve teže pada da se koncentrišete na bilo šta drugo, jer su svi vaši mentalni kapaciteti usmjereni na voljenu osobu – objašnjava psiholog Henk van Stinbergen, koji je sa timom stručnjaka na Lajden univerzitetu u Merilendu sproveo istraživanje na 43 ispitanika koji su u novoj vezi manje od pola godine.

Jednostavno, i muškarci i žene kad se zaljube postaju maltene opsjednuti svojim osjećanjima i to do te mjere da nisu sposobni ništa da rade. Kako se pokazalo, iako svi moždani centri rade perfektno i potpuno su netaknuti, osoba jednostavno nije u stanju da razlikuje bitno od nebitnog. Što je zaljubljenost jača, to je intelektualna moć slabija.

– Nauka još nema konačan odgovor na pitanje zašto mozak gubi bitku nad srcem. Moguće je da nas ljubav tjera da trošimo sav svoj um na razmišljanje o voljenom biću. Mora se uzeti u obzir da je romansa sama po sebi veoma zabavna i čini nas radosnim, tako da je prirodno da maštanje o njoj preuzme primat nad razmišljanjem o dosadnim svakodnevnim obavezama – pojašnjava Stinbergen, i dodaje:

– Moguće je da bi stvar mogla da funkcioniše u suprotnom smjeru, odnosno kad bi neko popustio malo kontrolu nad svojim umom, mogao bi da osjeti jaču ljubav prema nekome.

(Vijesti.ba)

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Sejo Brajlović traži tri konobara i tri majstora na roštilju: “Plata 2.000KM + bakšiš”

Restroran “Brajlović”, koji je u vlasništvu popularnog sarajevskog ugostitelja Seje Brajlovića, objavio je danas da traži nove članove svog...

Još vijesti za vas