Subota, 4 svibnja, 2024

Epidemija ebole bi mogla dovesti do nestašice hrane u zapadnoj Africi

Preporučeno

ebola_653026S1

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) je upozorila da bi epidemija uzrokovana virusom ebole mogla dovesti do nestašice hrane, javlja Anadolu Agency (AA).

FAO navodi da je stavljanje građana u karantenu, zbog virusa ebole, u najmanje tri zemlje, utjecalo na to da su oni morali napustiti proizvodnju poljoprivrednih artikala što je izazvalo povećanje cijena prehrambenih proizvoda.

Upravo se čita:  Adisu Ahmetoviću dijagnosticiran karcinom: "Ovaj nalaz jako je pogodio moju porodicu i mene"

Ograničeno kretanje građana u Sijera Leoneu, Gvineji i Liberiji u utjecalo je i na marketing prehrambenih proizvoda te je na taj način došlo do deponovanja hrane, ali i veoma visokih cijena prehrambenih proizvoda, posebno u gradovima, navodi FAO.

FAO dodaje da bi moglo čak doći i do nestašice osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su riža i kukuruz te je naglašeno da će spomenute tri zemlje, posebno Liberija, imati potrebu za proizvodima koji dolaze iz drugih zemalja.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Iz UN-ove organizacije su podsjetili da je napravljen hitan operativni plan vezan za dostavljanje prehrambenih proizvode u vidu 65.000 tona hrane za 1,3 miliona ljudi.

Posljednjih nekoliko mjeseci ebola je odnijela 1.552 života u zapadnoj Afirici, a najviše u Sijera Leoneu, Gvineji i Liberiji.

Tropski virus koji se prvi put pojavio 1976. godine u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo, prenosi se sa divljih životinja na čovjeka, a širi se tjelesnim izlučevinama zaražene osobe ili osobe koja je umrla od te bolesti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Snižene cijene peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u entitetu Republici Srpskoj znatno su opale, a građanima se preporučuje da sada, ako...

Još vijesti za vas