Subota, 4 svibnja, 2024

Sin Joea Bidena umro od tumora mozga

Preporučeno

Beau Biden (46), najstariji sin američkog potpredsjednika Joea Bidena, umro je u subotu navečer od tumora na mozgu, samo mjesec dana nakon što je iznenada završio u vojnom bolničkom centru Walter Reed pored Washingtona. Tužnu vijest objavio je sam Joe Biden, koji je u saopštenju napisao da mu je srce slomljeno te da je ostao bez riječi.

Bidenov je sin sudjelovao u američkoj invaziji na Irak, nakon čega je postao glavni državni advokat savezne države Delaware, što su mnogi držali početkom njegova uspona na nacionalnoj političkoj sceni.

Upravo se čita:  Adisu Ahmetoviću dijagnosticiran karcinom: "Ovaj nalaz jako je pogodio moju porodicu i mene"

Prvi ozbiljniji zdravstveni problemi snašli su ga 2010. godine, kada je pretrpio blaži moždani udar. U međuvremenu mu je dijagnosticiran rak i 2013. godine se uglavnom povukao iz javnosti, a lani je u jednoj teksaškoj bolnici bio na operaciji.

Iza njega su ostali supruga Hallie te dvoje djece – Natalie i Hunter.

Saopštenje povodom smrti Beaua Bidena objavio je i predsjednik Barack Obama, koji je napisao da su ga on i supruga Michelle smatrali prijateljem. ‘Michelle i ja tugujemo večeras’, napisao je Obama.

Inače, Beaua je prva životna nedaća snašla kada je imao samo tri godine. U decembru 1972. godine teško je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u kojoj su poginule njegova majka Neilia (30) i 13-mjesečna sestra Naomi. Mlađi brat Hunter također je bio teško povrijeđen, ali je preživio.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Tata Joe položio je početkom 1973. godine zakletvu za američkog senatora u bolničkoj sobi, pored Beaua, koji se još oporavljao od povreda.

Navodno su Beau i Hunter nagovorili svog oca da, pet godina nakon tragičnog udesa, oženi svoju novu partnericu Jill, s kojom brak traje sve do danas.

Beau je nakon studija prava gotovo deset godina radio u američkom ministarstvu pravosuđa. Kao volonter je 2001. godine otišao na Kosovo gdje je vodio radionice za tamošnje suce i javne tužioce, kojima je nakon NATO-ovog napada na Srbiju trebala obuka u pripremama za uspostavu nezavisne države.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Godine 2003. pridružio se narodnoj gardi Delawarea, a pet godina poslije poslan je u sklopu jednog od kontingenata vojnika na bojište u Irak. U dva je mandata izabran za glavnog državnog advokata Delawarea, a početkom ove godine zaposlio se u velikom advokatskom uredu Grant & Eisenhofer.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Snižene cijene peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u entitetu Republici Srpskoj znatno su opale, a građanima se preporučuje da sada, ako...

Još vijesti za vas