Nedjelja, 28 travnja, 2024

Čamdžija: Ne može Dodik izjavom zabraniti bosanski jezik

Preporučeno

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Kemo Čamdžija izjavio je da ne može predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavom ukinuti bosanski jezik.

– To nije uspjelo nikome, ni Habzburškoj monarhiji, Austro-ugarskoj, pa neće ni Miloradu Dodiku – kazao je Čamdžija za Fenu.

Čamdžija je, komentirajući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da ne postoji bosanski jezik i da to ne piše ni u Ustavu RS-a, rekao da je to još jedna od “drskosti koju pokazuju predstavnici institucija RS-a, u ovom slučaju Dodik”.

Upravo se čita:  Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se nastavlja nakon prekida 4. marta

– On bi trebao da zna da su bosanskim jezikom govorili i Srbi, i Hrvati 1907. godine. Ukazom austrijskog ministra tada je zabranjen bosanski jezik i nacija Bošnjaci – rekao je Čamdžija.

Naglasio je i da bi ministar prosvjete RS-a Dane Malešević trebalo da zna da u Ustavu RS-a stoji da su službeni jezici Republike Srpske jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.

– Onda i resorno ministarstvo griješi kada u đačkim knjižicama navode srpski jezik, a ne doslovno jezik srpskog naroda. I to govori da ministar nije u pravu – rekao je Čamdžija.

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

Smatra da su sve ove izjave plod dešavanja uoči 11. jula kada je počinjen genocid u Srebrenici te reakcije na rezolucije o genocidu.

I potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić rekao je za Fenu da u Ustavu BiH jasno stoji koji su službeni jezici – bosanski, srpski i hrvatski.

U Ustavu RS-a, podsjeća, navedeno je da su službeni jezici – jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.

Upravo se čita:  "Dešava se ozbiljan udarac na srpski narod": Dodik odgovorio šta će biti 2. maja

– Nema potrebe onda dodatno komentarisati to pitanje, jer je Ustav najveći akt jedne države. Komentarisanje pojedinaca onda treba da bude u skladu s Ustavom – naglasio je Bratić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske tvrde da su škole u tom bh. entitetu, uvodeći bošnjačim učenicima u đačke knjižice „bošnjački jezik“, u umjesto ranijeg termina „bosanski jezik“, postupile na osnovu Ustava RS “poštujući tvorbena pravila srpskog jezika”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas