Petak, 17 svibnja, 2024

Papa Franjo pozvao na ukidanje smrtne kazne u svijetu

Preporučeno

Papa Franjo na nedjeljnoj misi na Trgu sv. Petra u Vatikanu apelovao je na katoličke lidere da pokažu hrabrost tako što neće dopustiti egzekucije ove godine izrazivši nadu da će smrtna kazna u svijetu konačno biti ukinuta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Papa je pred hiljadama vjernika podsjetio na zapovijed “Ne ubij” koja, kako je naglasio, jednako važi i za krivce i za nevine.

“Apelujem na savjest onih koji vladaju da se postigne međunarodni konsenzus o ukidanju smrtne kazne. Predlažem svima onima, posebno katolicima, da se ohrabre da u ovoj predstojećoj godini više ne bude egzekucija”, rekao je papa.

Govoreći o smrtnoj kazni koja je legitimna u brojnim zemljama svijeta, papa Franjo dodao je da “čak i kriminalci imaju neprikosnoveno pravo na život” koje im je podario Bog.

Vrhovni katolički poglavar pozvao je vjernike, ne samo da rade na tome da se ukine smrtna kazna, već i da poboljšaju uslove u zatvorima.

Papa Franjo je od početka svog pontifikata poticao teme tretiranja zatvorenika u zatvorima ističući kako se s njima treba postupati dostojanstveno.

Izdvajamo

Izdvajamo

Mali maturanti zapalili krov škole

Mali maturanti podgoričke Osnovne škole "Vlado Milić" zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj...

Još vijesti za vas