Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Prva tranša kredita od MMF-a stiže u julu

Preporučeno

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Francisco Parodi rekao je da se doznaka prve tranše aranžmana za BiH očekuje u julu, nakon što Izvršni odbor odobri program, a koristiće se za finansiranje prethodno dogovorenih budžeta.

“Od vlasti će se tražiti da redovno izvještavaju o izvršavanju svojih budžeta. Osoblje MMF-a potom će ocjenjivati da li je izvršenje budžeta u skladu sa postavljenim ciljevima. Doznačavanje ostalih tranši zavisiće od ispunjavanja fiskalnih ciljeva”, istakao je Parodi.

Upravo se čita:  Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva, riječ je o veoma atraktivnoj destinaciji

Parodi je za Nezavisne novine rekao da će Odbor MMF-a u julu razmatrati odobravanje aranžmana za BiH u iznosu od oko 550 miliona eura, nakon što bude sproveden niz mjera.

On je pojasnio da su predstavnici MMF-a i predstavnici vlasti u BiH postigli sporazum koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu 36-mjesečnog aranžmana od oko 550 miliona eura.

Upravo se čita:  Vlasnik najvećeg tržnog centra u BiH ostao bez višemilionske zarade

Prema njegovim riječima, program ima tri cilja, od čega se prvi odnosi na unapređenje poslovnog okruženja sa ciljem privlačenja investicija, otvaranja više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanje potencijala za rast ekonomije.

“Drugi cilj je smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje. Treći cilj je očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditnog rasta”, pojasnio je Parodi.

Upravo se čita:  Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

On je istakao da će kredit pružiti budžetsku podršku entitetskim budžetima, a sredstva će tokom tri godine biti doznačavana u 12 kvartalnih tranši, zavisno od ispunjavanja kvantitativnih ciljeva i konkretnih mjera politika koji su zajednički dogovoreni u okviru programa.

Izdvajamo

Izdvajamo

Saharski pijesak u BiH dolazi početkom naredne sedmice

Na nebu Bosne i Hercegovine očekuje se postepeno naoblačenje, najavljujući dolazak saharskog pijeska u narednim danima, prema objavi na...

Još vijesti za vas