Subota, 4 svibnja, 2024

Bevanda će od MUP-a FBIH tražiti garancije o sigurnosti

Preporučeno

Čini se da bi državne institucije uskoro mogle nastaviti rad. Nakon sastanka u Mostaru, na kojem je razgovarano o uslovima za nastavak rada državnih institucija nakon nedavnih protesta i blokade Parlamenta BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda poručio je kako će sve sigurnosne agencije BiH osigurati ambijent za nastavak rada.

vjekoslav-bevandaU naredna 24 sata predsjedavajući Vijeća ministara zatražit će garancije od Ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Kantona Sarajevo o sigurnosti. Nakon toga bit će donesena odluka o zakazivanju sjednice Vijeća ministara BiH.

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

“Mi razumijemo teško ekonomsko socijalno stanje u BiH i razloge za nezadovoljstvo građana, kao i njihovo demokratsko pravo na prosvjede, no isto tako ti prosvjedi moraju biti organizirani sukladno zakonom”, naglasio je Bevanda.

Na današnjem sastanku kojem su, uz Bevandu, prisustvovali i članovi Izvršno-obavještajnog odbora Zlatko Ladumdžija i Nikola Špirić te ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić zaključeno je kako je prilikom prosvjeda došlo do propusta od pojedinih sigurnosnih tijela.

Upravo se čita:  Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

Bevanda je podsjetio građane i na činjenicu da je Vijeće ministara BiH u dva navrata utvrđivalo zakon o matičnom broju te ga dva puta upućivalo u parlamentarnu proceduru gdje oba puta nije dobio potreban broj glasova.

Kao što je poznato, političke stranke iz RS-a i dva HDZ-a tvrde da ne postoji dovoljno garancija za siguran rad njihovih članova u državnim organima, te da zbog toga neće dolaziti na sjednice u Sarajevo.

Upravo se čita:  Ramo, Rusmir i Arnel Isak u Srebrenicu išli s pet službenih automobila pod rotacijom

(Federalna.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena zamalo umrla nakon uboda stršljena: Evo kako se odbraniti i šta prvo napraviti kod uboda

Iako su smrtni slučajevi rijetki, oprez nikad nije naodmet, osobito ako ste alergični na ubode insekata. Jedna žena iz Srbije...

Još vijesti za vas