Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Čović: Napraviti nove odnose, eliminisati sve granice oko BiH

Preporučeno

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović je izjavio danas da je uvjeren da će Srbija i BiH nastaviti sve bolje da sarađuju i da će riješiti sva otvorena pitanja.

Čović je na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, na kome Srbija učestvuje kao zemlja partner sa više od 60 kompanija, rekao da ta sajamska manifestacija nikada nije uspješnije organizovana. On je naglasio da BiH pretenduje da bude dio EU i da za nju postoji samo evropski put i pozvao Bugarsku i Hrvatsku da pomognu BiH na tom putu, dodajući da računa na podršku Srbije i Crne Gore.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH usvojilo program rada: Prioritet refeorme na EU putu

“Cilj je da BiH bude moderna evropska država, kao i da BiH preko predstavnika konstitutivnih naroda osigura potpunu jednakopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba u svim dijelovima BiH”.

Čović je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio da Srbija ove godine bude zemlja partner i što je, kako je rekao, prepoznao interes saradnje privrednika dvije zemlje, ali i što je dao lični pečat intenziviranju saradnje u prethodnih nekoliko mjeseci kao i godina.

Zahvalivši Vučiću Čović je naveo da je upravo on ne samo dao poseban “štih” posljednjih mjeseci i Mostaru i Hercegovini.

“Istina, taj štih pobudi razne druge interese, ali ćemo mi ostati po strani u odnosu na te simpatnije koje međusobno imamo unutar BiH i naših prijatelja iz Srbije i Hvatske i Crne Gore, već isključivo želim danas da vam zahvalim na svemu što ste uradili u posljednjih nekoliko mjeseci za privrednu saradnju, ali i u prethodne dvije, tri godine kada ste bili na drugim funkcijama, i na naporima da se ojačaju odnosi Srbije i BiH. Uvjeren sam da ćemo tim putem nastaviti”, poručio je Čović.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

Kazao je i da Srbija i BiH treba da ojačaju odnose i da je uveden da će BiH, kao što je bilateralno rešila sa Crnom Gorom sva otvorena pitanja, to isto učiniti i sa Srbijom i Hrvatskom. Kako kaže, robna razmjena BiH sa Srbijom i Hrvatskom pojedinačno iznosi oko dvije milijarde evra godine i da je treba još više povećati.

Upravo se čita:  Ko je žena koja je udarila šakom od sto, "ušutkala" i izblamirala Vučića pred cijelim svijetom

Čović je poručio da treba napraviti nove odnose i eliminisati sve granice oko BiH – izgradnjom infrastrkture, ocjenivši da je to jedini put da BiH postane normalna država u budućnosti.

Podsjetio je da je mostarskli sajam prije 21 godinu bio mala privredna manifestacija i da je privrednike trebalo ubijediti da poslije rata sarađuju, a da je sada saradnja značajno porasla.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

Nataša Žabić (44) iz Sremske Mitrovice je preminula je prošlog četvrtka nakon što ju je ljekar pustio na kućno...

Još vijesti za vas